INCIDENT U ROVINJU

Ispred swingerskog kluba pretukli sina poznatog odvjetnika, on pisao DORH-u

06.09.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Odvjetnik Miroslav Plišo poslao je otvoreno pismo državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek nakon premlaćivanja njegovog sina ispred swingerskog kluba Anaconda u Rovinju

Muškarca (30) je osmorka u subotu oko 1.30 sati napala ispred kluba te su ga teško ozlijedili te mu ukrali nakit i skupocjeni sat. Jedan od počinitelja mu je, navodi policija, fotografirao osobnu kako bi ga zastrašili da napad ne prijavi. Prijetili su i djevojci (24) te mladiću (26) koji su bili u društvu s njim, a kako tvrdi odvjetnik Miroslav Plišo u pismu, i vozačici taksija koja je priskočila u pomoć.

Policija je isti dan privela osumnjičene te ih predala pritvorskom nadzorniku, ali Plišo u otvorenom pismu navodi da su pušteni na slobodu uz mjere opreza, prenosi 24 sata.

Zbog cijelog slučaja odvjetnik Plišo pisao je i glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, a na početku pisma razložio je cijeli slijed događaja. Tako, između ostalog, spominje kako su mu sina napali nabildani nasilnici odjeveni u crne majice s natpisom 'staff', odnosno 'ilegalni redari'. Jedan od njih je, također tvrdi, prilikom privođenja izvukao i pištolj za koji nije imao dozvolu.

'Neovisno o tome što nije jasno zašto su osobe uopće privođene ako su puštene, zašto su puštene kada ima elemenata za istražni zatvor, pa ne samo radi toga što su prebili mog sina, nego barem radi toga što su izvukli pištolj na službenu osobu, zašto nisu prikupljeni svi dokazi pa onda donesena odluka, a za to vrijeme se osiguralo njihovo zadržavanje, ali neovisnoj o diskrecionoj odluci i pravu zamjenika da tako odluči, imamo jednu vrlo jednostavnu situaciju, da je policija pod dirigentskom palicom zamjenika glavne državne odvjetnice Vlade Šćura obavila gomilu skupih i teških radnji u kratkom vremenu da se prikupe dokazi, a nasilnici su pušteni kada svi dokazi nisu prikupljeni, da su nasilnici na slobodi i samo je pitanje dana kada će nastaviti sa svojim djelovanjem ili ponoviti djelo (sad imaju i adrese žrtava), da bi se i ja i moja obitelj i još najmanje 4 obitelji osjećali nesigurno, i da se šalje jako loša poruka: oštećeni u bolnicu, nasilnici na slobodu. I finalno, nije li uloga zamjenika Ščura malo kontradiktorna s obzirom na njegovu ulogu i njegovu konačnu odluku?', pita se Plišo u otvorenom pismu.

U pismu je, osim Šćura, prozvao osobe koje su prebile njegovog sina. 'Uz to pogledajte tko su nasilnici, nezaposlene osobe, koje se bave zaštitarskim poslom bez licence, kojima je imovina pod hipotekom, koje su dužne bankama i državi, i koje svojim ponašanjem ne služe za primjer, a koje se bave poslom koji je granično prostitucija, koja još uvijek nije legalna u RH. Da li je cilj da se ovakve osobe potiče ili da ih se sprečava u njihovom postupanju? Ozbiljnim pristupom ovim osobama i njihovom „liku i djelu“, vrlo brzo bi se utvrdilo puno toga što bi vas (DORH) svakako trebalo zanimati kao „čuvara pravnog poretka“. Ovo do sada ne pokazuje ozbiljan pristup, dapače', nastavlja.

'Jedna od stvari koja me dodatno brine je, da dokazna sredstva koja su zaplijenjena ne nestanu, jer je zamjenik ŠČUR već imao slučaj kada je prije nekoliko godina „zaboravio“ na spis koji je RH koštao ni manje ni više nego 22 milijuna kuna, što je više nego 2.000 prosječnih bruto plaća u Hrvatskoj za što je zaradio, slikovito rečeno, ukor razrednika. Bilo bi jako nezgodno da se „zaboravnom Vladeku“ to ponovo dogodi, a nitko ne može isključiti da je to moguće.

Kako smatram da ovaj slučaj prelazi granice pojedinačnog nasilja prema mom sinu i ostalim spomenutim nevinim osobama, i predstavlja eklatantan primjer pogrešnog postupanja DORH-a odnosno zamjenika ŠČURA, zato ovo pismo upućujem svima kojih se tiče, svima koji su zaduženi za javni poredak i kojima je u interesu da on funkcionira, uključivo i medijima. Napominjem da sam pokušao izravnim pristupom DORH-u postići da se ova pogreška ispravi, ali bez uspjeha', stoji u pismu odvjetnika DORH-u.

'Zabrana približavanja'

Teške tjelesne ozljede zadobio je 30-godišnjak nakon što su ga u subotu oko 1.30 sati napali zaštitari jednog swingerskog kluba u Rovinju te mu oduzeli vrijedan sat i nakit, a napadačima je na prijedlog državnog odvjetništva određena mjera zabrane približavanja kao zamjena za pritvor.

Istarska policija navela je da napadače tereti za kaznena djela razbojništvo, teške tjelesne ozljede i prijetnje, a osumnjičeni su 56-godišnjak, 45-godišnjak, 44-godišnjak, 40-godišnjakinja, 38-godišnjak, dvojica 36-godišnjaka i 23-godišnjak. 

Dvojicu od njih sumnjiči se i za kazneno djelo teška tjelesna ozljeda u pokušaju, a jednog i za pokušaj prisile prema službenoj osobi.  Kako je policija izvijestila, osim što su prijetili smrću 30-godišnjaku, osumnjičenici su prijetnje smrću uputili i 24-godišnjakinji i 26-godišnjaku koji su bili s njim u društvu. 

Prema dosad pristupnim informacijama, napad na muškarca primijetila je 56-godišnjakinja koja je pokušala spriječiti napadače, no dvojica muškaraca od 45 i 44 godine tada su napali i nju, pri čemu su je lakše ozlijedili tako da ih se sumnjiči i za kazneno djelo teške tjelesna ozljeda u pokušaju. 

Policija je istog dana u večernjim satima uhitila sve osumnjičene, a prilikom policijskog postupanja 44-godišnjak je, kako navode, pokušao spriječiti policijskog službenika u obavljaju službene radnje.  Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 3. rujna u večernjim satima, privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske, naveli su iz policije. 

U međuvremenu u javnosti je otkriven identitet mladića koji je napadnut jer je njegov otac hrvatski odvjetnik i poduzetnik Miroslav Plišo potvrdio novinarima da je napadnut njegov sin. 

Zgrožen događajem koji se dogodio u Rovinju, a osobito postupanjem Županijskog državnog odvjetništva u Puli, Plišo se obratio glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, ali je otvoreno pismo uputio i predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike i Hrvatskog sabora te ministru unutarnjih poslova.

U njemu navodi da ovaj slučaj prelazi granice pojedinačnog nasilja prema njegovom sinu i ostalim spomenutim nevinim osobama i  predstavlja eklatantan primjer pogrešnog postupanja DORH-a.