ćudoredna policija

Tinejdžerica u metro u Teheranu nije pravilno nosila hidžab, pala u komu, uhićena joj i majka

05.10.2023 u 16:30

Bionic
Reading

Iransko-kurdska skupina za ljudska prava Hengaw u četvrtak je objavila da su sigurnosne snage uhitile majku tinejdžerice koja je pala u komu nakon sukoba s dužnosnicima nadležnim za kontrolu odijevanja, u teheranskoj podzemnoj željeznici, zbog toga što nije nosila propisanu maramu hidžab

Iranska novinska agencija Tasnim je na društvenoj mreži X porekla tvrdnje iransko-kurdske organizacije, pozivajući se na iranske sigurnosne službe.

Iranske vlasti također poriču izvješća aktivista da je 16-godišnja djevojka Armita Gervand u nedjelju ozlijeđena u sukobu s policajcima zaduženim za provođenje islamskih pravila o odijevanju, prema kojima bi žene trebale nositi pokrivala za glavu.

Hengaw je rekao da su snage sigurnosti uhitile Geravandinu majku Shahin Ahmadi u četvrtak u blizini bolnice, kamo joj je kćer prebačena nakon incidenta.

Skupine za ljudska prava strahuju da bi Geravand mogla doživjeti istu sudbinu kao Mahsa Amini, 22-godišnja djevojka koja je preminula u komi u rujnu 2022. dok je bila u pritvoru ćudoredne policije, što je izazvalo višetjedne protuvladine prosvjede diljem zemlje, koje su vlasti smrtonosno ugušile.

Novi zakon o nošenju hidžaba je stupio na snagu u Iranu, koji predviđa nove kazne za žene koje maramu ne nose u javnosti, a predsjednik Ebrahim Raisi je zauzeo čvrst stav prema tom pitanju.

Dužnosnici za ljudska prava, koje su imenovali Ujedinjeni narodi, prošlog su mjeseca izrazili zabrinutost zbog tog zakona.

Dvoje istaknutih aktivista za ljudska prava je u srijedu za Reuters reklo da je Geravand pala u komu nakon konfrontacije s dužnosnicima u teheranskoj podzemnoj željeznici zbog kršenja zakona o nošenju hidžaba.

Tvrtka koja upravlja podzemnom željeznicom je za državnu novinsku agenciju IRNA-u rekla da snimke nadzornih kamera ne pokazuju nikakve naznake verbalnog ili fizičkog sukoba između putnika ili djelatnika tvrtke.

Geravandina hospitalizacija je već izazvala bijes na društvenim mrežama među Irancima koji traže cijelu videosnimku događaja, uključujući i snimke kamera iz samog vlaka.

Geravandina majka i otac su se pojavili u videu koji je IRNA objavila u srijedu, a u njemu govore da je njihovoj kći pao krvni tlak, da je izgubila ravnotežu te glavom udarila u unutrašnjosti vlaka podzemne željeznice.

Skupine za ljudska prava tvrde da je ta izjava iznuđena.

Iranska teokratska vlada uvela je ograničenja na žensko odijevanje otkako je 1979. revolucijom svrgnut sekularan šah, kojeg je podržavao zapad. Žene su dužne pokrivati svoju kosu i nositi dugu te široku odjeću.