pritvorene tisuće

Aktivisti: Iran pojačao gušenje oporbe uoči godišnjice smrti Mahse Amini

30.08.2023 u 13:23

Bionic
Reading

Iran pojačava gušenje oporbe uoči prve godišnjice smrti Mahse Amini te uhićuje istaknute ličnosti, aktiviste i rodbinu ljudi, koje su sigurnosne snage ubile tijekom prošlogodišnjih prosvjeda, tvrde aktivisti

Mahsa Amini, 22-godišnja iranska Kurdinja, preminula je 16. rujna 2022. u pritvoru, gdje se našla zbog navodnog kršenja strogih pravila o odijevanju za žene, što je dovelo do višemjesečnih prosvjeda, koji su uključivali pozive za okončanjem iranskog islamskog sustava.

Prosvjedi su sada, unatoč povremenim izbijanjima, uglavnom splasnuli nakon što su u sklopu gušenja opozicije pritvorene tisuće osoba, prema Ujedinjenim narodima, a sigurnosne snage su ubile stotine ljudi, prema aktivistima.

Aktivisti izvan Irana tvrde da su vlasti svjesne rizika da bi godišnjica mogla izazvati dodatne prosvjede i kažu da su snage sigurnosti pojačale represiju kako bi spriječile ponavljanje događaja prošle jeseni.

Uhićeni ovog mjeseca uključuju istaknutog pjevača Mehdija Yarrahija nakon što je objavio pjesmu kojom poziva žene da skinu svoja pokrivala za glavu kako bi prkosile zakonu.

Jedanaest borkinja za ljudska prava je pritvoreno u pokrajini Gilan, jednoj od žarišnih točka prošlogodišnjih prosvjeda, prema Novinskoj agenciji aktivista za ljudska prava (HRANA).

Organizacija Amnesty International je u međuvremenu rekla da su obitelji ubijenih u gušenju prosvjeda bile podvrgnute "arbitrarnim uhićenjima i pritvaranju" u pokušaju da se nametne "tišina i nekažnjavanje" glede sudbine njihovih bližnjih.

"Ova su uhićenja očit pokušaj iranskih vlasti da utjeraju strah u kosti stanovništva uoči nadolazeće godišnjice (i) da suzbiju nove prosvjede", rekao je za AFP Hadi Ghaemi, izvršni upravitelj Centra za ljudska prava u Iranu (CHRI), koji djeluje u New Yorku.

Amnesty International je u izvješću objavio da su obitelji žrtava ubijenih u gušenju oporbe diljem zemlje proteklih mjeseci bili podvrgnuti nasilnim ispitivanjima, uhićenjima i pritvaranjima i nepravednom progonu i osudama.

"Okrutnost iranskih vlasti ne poznaje granice", kazala je Diana Eltahawy, regionalna direktorica Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku, optužujući iranske vlasti za "zlokoban pokušaj zataškavanja svojih zločina".

Sigurnosne snage su u nedjelju uhitile tri člana uže obitelji, uključujući majku, Hananeh Kie, žene u svojim ranim 20-im godinama koju su sigurnosne snage ustrijelile i ubile u rujnu 2022. tijekom prvotne faze prosvjeda, rekle su HRANA i skupina za ljudska prava Hengaw.

CHRI je objavio da je u samo osam dana ovog mjeseca 21 član obitelji žrtava ili pozvan na sud ili pritvoren u Iranu.

Roya Boroumand, šefica Centra Abdorrahman Boroumand u Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je da su "članovi obitelji žrtava poprilično sustavno napadnuti".

"Bili su uhićeni, opetovano pozivani i ispitivani ili su im u kućama izvršene racije", kazala je, dodavši da ih se pritišće da ništa ne objavljuju na društvenim mrežama, da se ne okupljaju radi komemoracija i da ne istupaju javno.

Prosvjedi su razbili tabue koji prevladavaju u Islamskoj republici od pada šaha 1979. tako što su žene skidale pokrivala za glavu i na uličnim prosvjedima izvikivale slogane protiv iranskog vrhovnog vođe Ajatolaha Alija Hameneija.

Amnesty International je u zasebnom izvješću objavio da se Iran ponovno počeo djelovati protiv nepokrivenih žena pojačanim ophodnjama opremljenim kamerama za nadzor koje mogu identificirati žene unutar njihovih vozila. Fotografije podijeljene na društvenim mrežama upućuju na to da neke žene ipak nastavljaju prkositi zakonu.

Norveška organizacija Iran Human Rights je kazala da je 486 ljudi ove godine pogubljeno u Iranu te da se smrtna kazna koristi kako bi se "stvorio strah u društvu i spriječili daljnji prosvjedi".

Premda su sedmorica muškaraca pogubljeni u sklopu slučajeva povezanih s prosvjedima, što je izazvalo međunarodnu osudu, većina obješenih su osuđeni zbog droge ili ubojstva i predstavljaju "jeftine žrtve stroja za ubijanje Islamske republike", dodali su.

Prema CHRI-u, Mashallahu Karamija, oca u siječnju pogubljenog prosvjednika Mohammada Mehdija Karamija, pritvorili su sigurnosni agenti u Teheranu 22. kolovoza.

Pojavila su se i izvješća o uhićenjima u području zapadnog Irana, gdje žive Kurdi i odakle Amini potječe, a koje je također bilo poprište najranijih demonstracija.

Skupina Hengaw, koja djeluje izvan Irana i primarno se bavi Kurdima, rekla je da Saro Mostajer, brat Jile Mostajer, članice odbora organizacije, uhićen u Saqezu, rodnom gradu Amini, te odveden na nepoznato mjesto.

Boroumand je kazao da "koordinirana" represija "smjera spriječiti dijeljenje vijesti, videa i fotografija žrtava, komemoracija i drugih okupljanja te spriječiti ponovnu javnu mobilizaciju unutar i izvan Irana".

Ghaemi je upozorio da bi "tišina međunarodne zajednice" suočene s gušenjem oporbe mogla dati "zeleno svjetlo držanom sigurnosnom aparatu da nastavi ušutkavati civilno društvo".