kvartalno izvješće

IAEA: Nema napretka u pregovorima s Iranom o osjetljivim pitanjima

04.09.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je potvrdila da nema napretka u pregovorima s Iranom o osjetljivim pitanjima, uključujući ponovo postavljanje nadzornih kamera i prisutnost tragova uranija na neprijavljenim lokacijama, prenosi Reuters pozivajući se na dva kvartalna izvješća

Istovremeno, zalihe uranija obogaćene do 60 posto čistoće rastu, iako nešto sporijim tempom, navodi se u jednom od povjerljivih izvješća IAEA-a zemljama članicama. Za razvoj nuklearnog oružja uranij mora biti obogaćen do 90 posto čistoće, no uranij obogaćen na 60 posto čistoće je na samo kratak, tehnički korak od razine od 90 posto.

Direktor UN-ove agencije Rafael Grossi izrazio je žaljenje što nije došlo do napretka u rješavanju važnih pitanja, aludirajući na propust Irana da objasni podrijetlo čestica uranija pronađenih na dvije neprijavljene lokacije.

U drugom kvartalnom izvješću IAEA, u koji je Reuters imao uvid, navodi se da Iran ima 121,6 kilograma uranija obogaćenog do 60 posto, što je manje nego u ranijim izvješćima.

Proizvodnja uranija do 60 posto čistoće je usporila na tri kilograma mjesečno u odnosu na prethodni mjesec kada je proizvedeno devet kilograma.

Grossi je pozvao Iran da "ozbiljno i na održiv način surađuje s agencijom na ispunjavanju obaveza" te da ponovo instalira nadzorne kamere.

Teheran je u ožujku obećao da će ponovo aktivirati uređaje za nadzor koji su isključeni u lipnju 2022. usljed pogoršanja odnosa sa Zapadom.

Izvješća IAEA dolaze u trenutku kada Iran i SAD pregovaraju o razmjeni zatvorenika i oslobađanju milijardi dolara iranske imovine zamrznute u Južnoj Koreji.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopski karakter, ali je generalni direktor IAEA upozorio da Teheran ima dovoljno obogaćenog urana za "nekoliko" nuklearnih bombi ako ih odluči napraviti.