policija za moral

Jake mjere sigurnosti u Iranu na godišnjicu smrti Mahse Amini

15.09.2023 u 12:39

Bionic
Reading

Iranske snage sigurnosti raspoređene su u rodnom gradu Mahse Amini u iščekivanju prosvjeda kojim bi se ovog vikenda mogla obilježiti prva godišnjica njezine smrti u pritvoru policije za moral

Smrt 22-godišnjakinje uhićene u rujnu prošle godine zbog navodnog kršenja obveznog kodeksa odijevanja Islamske Republike izazvala je višemjesečne protuvladine prosvjede koji su prerasli u najveće protivljenje iranskim vlastima u posljednjih nekoliko godina.

Mnogi, pretežito mladi i žene, pozivali su na kraj više od četiri desetljeća šijitske klerikalne vladavine. Više od 500 ljudi, uključujući 71 maloljetnika, ubijeno je, stotine su ozlijeđene, a tisuće uhićene u nemirima koje su ugušile snage sigurnosti, priopćile su skupine za ljudska prava.

“Postoji velika prisutnost snaga sigurnosti u Saqezu”, rekao je jedan aktivist u Iranu za Reuters, misleći na rodno mjesto Amini u zapadnoj pokrajini Kurdistan. Drugi aktivist rekao je da je mali skup prosvjednika uzvikivao protuvladine slogane.

Objave na društvenim mrežama govorile su o raspoređivanju snaga sigurnosti u nekoliko gradova, uglavnom unutar Kurdistana. Također su citirali stanovnike Saqeza koji kažu da su vlasti postavile nadzorne kamere kako bi pratile i identificirale prosvjednike. Izvještaje nije bilo moguće odmah provjeriti.

U priopćenju, norveška skupina za ljudska prava Hengaw rekla je da je nekoliko kurdskih gradova u zapadnom Iranu "doživjelo atmosferu zastrašivanja i proglašenje ratnog stanja posljednjih dana". Rečeno je da su privedeni brojni građani.

Iranske vlasti optužile su Sjedinjene Države i Izrael te njihove lokalne agente da stoje iza nemira s ciljem destabilizacije zemlje.

U prošlomjesečnom izvješću Amnesty International navodi da su iranske vlasti "izvrgavale obitelji žrtava proizvoljnom uhićenju i pritvaranju, namećući okrutna ograničenja mirnim okupljanjima na grobnim mjestima i uništavajući nadgrobne ploče žrtava".

Snage sigurnosti nedavno su uhitile i žrtvinog ujaka Safu Aelija, rekli su rođaci Reutersu.

Iranski dnevnik Etemad izvijestio je u kolovozu da se odvjetnik obitelji Amini također suočio s optužbama za "propagandu protiv sustava". Ako bude proglašen krivim, Saleh Nikbakht se suočava s kaznom zatvora od jedne do tri godine.