nacrt ugovora

Teheran primio odgovor SAD-a o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma

24.08.2022 u 19:26

Bionic
Reading

Iransko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u srijedu da je primilo odgovor Sjedinjenih Država u vezi s 'prilagodbama' koje je Teheran tražio za nacrt ugovora o iranskom nuklearnom programu što ga je predložila Europska unija

Teheran je 'tijekom večeri preko EU-ova koordinatora primio odgovor američke vlade u vezi s iranskim prijedlozima' za 'završni tekst' koji je predložio EU kako bi obnovio ugovor o nuklearnom programu, rekao je glasnogovornik iranske diplomacije Nasser Kanani. 'Iran je pozorno počeo proučavati stajalište SAD-a i Islamska Republika Iran će svoje mišljenje poslati koordinatoru (EU-a) nakon analize', dodao je Kanani.

U Washingtonu je State Department ubrzo potvrdio da je američki odgovor poslao EU-u. SAD je u utorak rekao da je Iran načinio ustupke u vezi s glavnim pitanjima, što budi nadu u njegov povratak u međunarodni ugovor potpisan 2015. iz kojeg se Washington povukao 2018. za mandata Donalda Trumpa.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu početi prije 16 mjeseci, bili su prekinuti, a nastavljeni su početkom kolovoza. Cilj im je spasiti taj ugovor koji je s teheranskim režimom potpisalo pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija i Njemačka).