PREDIZBORNA ĆIRILICA

Teatralna ostavka šefa Gradskog vijeća Vukovara

05.02.2013 u 14:54

Bionic
Reading

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Tomislav Džanak, član HSP-a dr. Ante Starčević, podnio je ostavku na to mjesto. 'Budući da sam rekao da, kada u Vukovaru bude ćirilica, neću biti predsjednik Gradskog vijeća, dajem ostavku na to mjesto', kazao je

'Smatram da, budući da su se stvorili uvjeti za uvođenje ćirilice u službenu uporabu, ja ne mogu više biti predsjednik Gradskog vijeća. Usto, posljednjih je nekoliko sjednica vidljivo da se stvorila jedna nova koalicija u Gradskom vijeću, a to je SDP-SDSS i mislim da su oni dužni voditi ovo Vijeće do idućih izbora', pojasnio je svoju odluku Džanak nakon napuštanja čelne pozicije u Vijeću.

Novi je predsjednik Gradskog vijeća SDP-ov Goran Bošnjak koji je odgovorio na pitanje znači li izmjena statuta uvođenje dvojezičnosti u gradsku upravu.

'Na ovoj sjednici se donosi odluka da se ide u izmjene. Kakav će biti prijedlog do sljedeće sjednice, da li će se ugrađivati dijelovi zakona o jeziku i pismu manjina vidjet ćemo, ovisi o tome što će ovlašteni predlagač predložiti. O tome će se voditi rasprava, dobit će se svi materijali. To bi bilo prejudiciranje sada govoriti što će se dogoditi', rekao je Bošnjak.

Bošnjak je inače predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, što su mu HDZ-ovi vijećnici spočitnuli kao otežavajuću okolnost.

'Mislim da nemate moralno pravo biti ni vijećnik, a kamoli predsjednik Gradskog vijeća s obzirom na funkciju koju obnašate', ocijenio je Pilip Karaula, član HDZ-a, dodajući kako akti s Gradskog vijeća dolaze pod nadzor Uredu državne uprave što u ovom slučaju nema smisla. Bošnjak se nije složio s takvom ocjenom.