populistička gesta

Talijanski premijer Draghi se odrekao plaće od 110.000 eura

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2021 15:09
  • Objavljeno 13.05.2021 u 15:09
Mario Draghi

Mario Draghi

Izvor: EPA / Autor: CLAUDIO PERI

Mario Draghi, koji prima barem dvije izdašne državne mirovine i posjeduje ili dijelom posjeduje desetak kuća, rekao je da neće uzimati plaću za svoj posao talijanskog premijera

Talijanski političari obvezni su objavljivati svoje porezne prijave i Draghi je iskoristio priliku da objavi da se odriče plaće u bruto iznosu od oko 110.000 eura na koju ima pravo kao premijer.

On nije naveo nikakav razlog za tu odluku.

Draghijeva porezna prijava, objavljena kasno u srijedu, pokazala je da je imao bruto prihod od 583.470 eura 2019. godine.

Od toga je 498.144 eura od državnih mirovina koje dobiva za svoje prijašnje poslove, generalnog direktora talijanske Državne riznice i guvernere Talijanske banke, rekla je njegova glasnogovornica.

Massimiliano Panarari, stručnjak za političke komunikacije sa Sveučilišta Unimercatorum, rekao je da Draghijeva odluka da se odrekne svoje plaće vjerojatno ima za cilj pokazati solidarnost s Talijanima koji su teško pogođeni ekonomskom recesijom.

"Međutim, to se također može smatrati populističkom gestom tako da bi bilo bolje da to Draghi detaljnije objasni", dodao je.

Jednog od čelnika pokreta Pet zvijezda njegovi rivali često su opisivali kao populista zbog činjenice da su se njihovi parlamentarci odricali velikog dijela svojih plaća.

"Mislim da je Draghi to učinio jer svoju ulogu smatra služenjem zemlji", rekao je Giovanni Orsina, profesor politike na rimskom sveučilištu LUISS.

Draghi, koji sada ima 73 godine, imao je 54 kad je napustio riznicu 2001. kako bi preuzeo visoku poziciju u investicijskoj banci Goldman Sachs u Londonu. Iz Talijanske banke je otišao sa 64 godine.

Talijanski mediji izvijestili su da Draghi od svoje 59. godine mjesečno prima gotovo 15.000 eura bruto od mirovine zarađene u riznici.

Njegova glasnogovornica je izjavila da to ne može potvrditi.

Draghijev prethodnik Giuseppe Conte primio je oko 90.000 eura bruto kao premijer, odreknuvši se 20 posto onoga na što je imao pravo.

Nekoliko bivših premijera, među kojima Paolo Gentiloni (2016-18) i Enrico Letta (2013-14) nisu primali plaću jer su za razliku od Draghija također bili zastupnici, a talijanski zakon zabranjuje akumuliranje prihoda od te dvije uloge.

Mario Monti, koji je obnašao dužnost premijera od 2011. do 2013. godine, odrekao se plaće nakon što je imenovan doživotnim senatorom.

Draghijeva porezna prijava pokazala je da posjeduje ili je suvlasnik 10 kuća ili sličnih zgrada, među kojima jedne u Londonu, i šest zemljišnih čestica.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!