IZAZIVA NOVE IZBORE

Talijanski predsjednik Napolitano podnosi ostavku?

30.03.2013 u 13:19

Bionic
Reading

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano razmišlja o tome da podnese ostavku i tako omogući nove parlamentarne izbore jer su protekli tjedan propali svi pokušaji da se osnuje nova vlada, objavila je u subotu osoba upoznata sa situacijom

'Ta je zamisao jedna od mnogih', rekla je za Reuters ta osoba koja je željela ostati anonimna jer je riječ o osjetljivu pitanju. Predsjednik će vjerojatno u subotu objaviti što je odlučio, dodao je.

Svi su talijanski glavni listovi prenijeli da Napolitano, kojemu mandat završava 15. svibnja, razmišlja o ostavci kao načinu da se zaobiđe ustavna odredba koja predsjedniku države zabranjuje da u zadnjem mjesecu svoga mandata raspusti parlament.

Napolitano, 87-godišnji šef države, sastao se u petak s čelnicima vodećih talijanskih stranaka i pokušao naći izlaz iz pat-pozicije kojom su rezultirali parlamentarni izbori u veljači, na kojima nitko nije dobio dovoljnu većinu za sastavljanje vlade. No na tome sastanku rasplinula se svaka nada u rješenje kojim bi se izbjegli novi izbori.

Reuters ocjenjuje da je curenje podatka o Napolitanovoj mogućoj ostavci zapravo njegov pritisak na stranke.

Na ovotjednim pregovorima čelnik lijevoga centra Pier Luigi Bersani čija stranka drži donji dom parlamenta, ali nema većinu u senatu, nije uspio dobiti dovoljnu potporu drugih stranaka. Odbio je ponudu čelnika desnoga centra Silvija Berlusconija o stvaranju velike koalicije kojom bi bivši premijer, umiješan u brojne skandale, dobio udio u vlasti i sudjelovao u izboru Napolitanova nasljednika.

Iako se čini da je jedina preostala mogućnost sastavljanje vlade stručnjaka, poput one dosadašnjeg premijera Marija Montija, ni Berlusconijeva grupa i populistički pokret Pet zvijezda komičara Beppea Grilla ne žele je poduprijeti.

Ako predsjednik podnese ostavku njegova bi nasljednika zajednički birala oba doma parlamenta i predstavnici regija. Novoizabrani predsjednik imao bi potom mogućnost raspuštanja parlamenta i raspisivanja novih izbora.

Po anketi agencije SWG provedenoj u petak, Berlusconijeva koalicija ima potporu 32,5 posto, lijeva koalicija 29,6 posto, a Grillov pokret 24,8 posto.