TAJKUN VS. BIVŠI PREDSJEDNIK

Tadić: Nikad nisam primio novac od Caneta

17.09.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Počasni predsjednik Demokratske stranke (DS) i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić odbacio je tvrdnje kojima ga je kontroverzni srbijanski tajkun Stanko Subotić Cane optužio za ucjene i iznuđivanje novca, a Subotićeve su optužbe odbacili i dužnosnici DS i vodstvo ove stranke

Boris Tadić je, kako prenosi B92, rekao da je spreman svjedočiti o svim optužbama koje je u ponedjeljak pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal na njegov račun izrekao Subotić uvjeravajući sud kako je postupak protiv njega za šverc cigareta politički montiran proces.

Subotić je istodobno za ucjene i iznudu optužio i pojedine dužnosnike DS, među kojima nekadašnjeg šefa Tadićeva ureda Miodraga Rakovića i bivšeg šefa srbijanske diplomacije Vuka Jeremića te nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Dušana Mihajlovića

U pisanoj izjavi Tadić navodi da se u svoja dva predsjednička mandata nikada nije bavio montiranjem sudskih procesa te da se to 'svakako odnosi i na proces protiv Stanka Subotića'.

'On (Subotić) pred sudom i danas, kao i u više navrata ranije, govori o financijskim projektima, vezama i obvezama koje je imao s pokojnim premijerom (Zoranom Đinđićem) i njegovom obitelji. Pored toga što smatram apsolutno nemoralnim pozivati se u tom kontekstu danas na Zorana Đinđića, ja u svakom slučaju s time nemam apsolutno nikakve veze. Spreman sam transparentno argumentirati svoju izjavu, a to ću svakako i detaljno uraditi i pred javnošću i pred sudom, ukoliko budem pozvan da svjedočim', istaknuo je u pisanoj izjavi Boris Tadić.

Stanko Subotić Cane


On naglašava kako nikad od Subotića nije primio novac, ni on niti DS dok joj je bio predsjednik. Niječući da su on i bilo koji od njegovih suradnika vršili politički pritisak na Subotića Tadić dodaje kako je 'njegove navode o montiranju sudskog procesa besmisleno i komentirati'.

Bivši predsjednik države i počasni predsjednik DS-a ističe da je Stanko Subotić u vreme njegova mandata bio, kao i svaki drugi građanin, ravnopravno tretiran pred zakonom.

Subotićeve su optužbe prethodno odbacili i DS i njezin aktualni potpredsjednik, bivši šef Tadićeva ureda Miodrag Rakić. U svojoj izjavi Rakić istodobno sugerira kako je dolazak Stanka Subotića u Srbiju idealna prilika da se ispitaju njegove financijske veze s odbjeglim narko-bosom Darkom Šarićem

Subotićeve optužbe pred Specijalnim sudom odbacila je kao 'apsolutno neistinite' i 'sramotne' i Demokratska stranka.

'Ne spominjući svoje veze s predstavnicima današnje vlasti, ohrabren činjenicom da je u tijeku postupak koji se vodi na način kako je on želio, Subotić beskrupulozno optužuje Demokratsku stranku i njene dužnosnike', navela je DS.

Stanko Subotić Cane zanijekao je u ponedjeljak pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal da je vođa kriminalne skupine koja je krijumčarila cigarete i optužio pojedine pojedine srbijanske političare da su ga ucjenjivali i montirali sudski proces kako bi mu iznuđivali novac ustvrdivši, među ostalim, da je posredstvom svog Fonda za razvoj demokracije dao više od milijun eura za financiranje Demokratske stranke (DS), ubijenog bivšeg premijera Zorana Đinđića i bivšeg predsjednika Borisa Tadića, te da je proces protiv njega pokrenut nakon uplate posljednjeg iznosa.

Subotić se tereti da je bio na čelu organizirane skupine koja je, uz pomoć dužnosnika Savezne uprave carina, krijumčarila cigarete tijekom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih dalje poduzećima i fizičkim osobama, temeljem čega je nanesena šteta državnom proračunu od 28 milijuna eura i šest milijuna američkih dolara.

Žalbeni sud u Beogradu prošle je zime ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog zlouporaba službenog položaja, kad su mu privremeno oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori, ali te odluke ostaju na snazi do pravomoćnog okončanja postupka.

Subotiću se do sada sudilo u odsustvu jer je bio nedostupan srbijanskom pravosuđu do srpnja ove godine, kada mu je sud ukinuo tjeralicu i odluku o pritvoru zamijenio jamstvom od 538.000 eura. Subotić je upisom hipoteke na jednu od svojih kuća položio jamstvo sredinom srpnja.