planiraju otvaranje

Svim odraslim osobama u Britaniji će se do kraja srpnja ponuditi cjepivo

21.02.2021 u 07:42

Bionic
Reading

Svim odraslim osobama u Velikoj Britaniji bit će ponuđena prva injekcija cjepiva protiv covida-19 do kraja srpnja, rekao je u subotu premijer Boris Johnson uoči planiranog opreznog ponovnog otvaranja nacionalnog gospodarstva iz 'lockdowna'

Johnson će u ponedjeljak iznijeti putokaz za olakšavanje trećeg nacionalnog zaključavanja zbog pandemije, poručivši da će to ići polako.

Iz vlade su rekli da Britanija sada želi dati prvu dozu cjepiva starijima od 50 godina do 15. travnja, a ako sve odrasle dobiju dozu cjepiva do kraja srpnja to će biti ranije od prvobitnog plana da to bude do jeseni.

Nakon što je pretrpjela petu najgoru službenu smrtnost od covida-19, Johnsonova vlada krenula je brže u osiguravanje opskrbe cjepivima.

"Cilj nam je ponuditi cjepivo svakoj odrasloj osobi do kraja srpnja, a prije toga i najugroženijima te poduzeti daljnje korake kako bi ublažili neka ograničenja koja su na snazi", izjavio je Johnson, dodajući da će "nema dvojbe - put do otključavanja bit će oprezan i postupan, jer svi nastavljamo štititi sebe i one oko sebe".

Do sada je u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) prvu dozu cjepiva primilo 17,2 milijuna ljudi, što je više od četvrtine od 67 milijuna stanovnika u toj zemlji, čime je iza Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata u cjepivima po glavi stanovnika.

Dva cjepiva - ono Pfizera i BioNTecha te ono koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca - uvode se u promet, a britanski su dužnosnici savjetovali da između doza može biti razlika od 12 tjedana.