negativan trend

Svaki peti stanovnik napustio BiH u 25 godina

16.02.2018 u 14:04

Bionic
Reading

Bosnu i Hercegovinu je od rata napustio svaki peti stanovnik što je izazvalo brojne probleme koji zajedno s lošom ekomskom situacijom ne daju ružičastu sliku o budućnosti ljudi u toj zemlji, objavile su Nezavisne novine u petak

Od svih zemalja zapadnog Balkana, BiH ima najveći negativni prirast stanovništva, no istodobno po procesu odlazaka je druga, odmah nakon Makedonije.

Pokazali su to podaci iz izvješća Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH. Prema tim podacima, od 2000. godine populacija u BiH smanjena je za pet posto, a od 1990. do danas BiH je napustilo više od 20 posto stanovništva. Sve to, kako upozoravaju, ima negativni učinak na gospodarstvo, a realna stopa nezaposlenosti najveća je u regiji.

'Niska stopa rađanja i visoka stopa odlazaka mladih i obrazovanih u napredne zemlje Europe pogoršavaju demografske pritiske i ozbiljno utječu na ekonomski potencijal i troškove pružanja usluga', navodi se u izvješću.

  • +18
U oku fotografa s Balkana Izvor: Promo fotografije / Autor: Documenta

To se odražava i na bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, koji je najniži u regiji. Naime, kako pokazuju podaci MMF-a, koje su dobili uz pomoć Europske agencije za statistiku EUROSTAT, BDP iznosi 30 posto europskog prosjeka, srbijanski 36 posto, makedonski 39 posto, crnogorski 41 posto, hrvatski 60 posto, a slovenski oko 82 posto.

Gledajući na cijeli zapadni Balkan, od BiH jedino je lošija Albanija, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 22 posto europskog prosjeka. Za oporavak ekonomije BiH, osim sumorne demografske slike, posebno je otežavajuća niska produktivnost, koja iznosi samo 25 posto produktivnosti u zemljama EU.

S obzirom da se najavljuje smanjenje plaća u javnom sektoru, taj potez mogao bi dovesti i do određenog smanjenja plaća i u privatnom sektoru, upozoravaju u MMF-u.