sporan naziv republike

Makedonija spremna svojem imenu dodati 'geografsku odrednicu', rješenje spora do ljeta

15.02.2018 u 14:48

Bionic
Reading

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u srijedu kako su Skoplje i Atena postigli značajan napredak u pravcu rješavanja dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije, istaknuvši da je makedonska vlada na grčki zahtjev voljna dodati imenu zemlje 'geografsku odrednicu'

Govoreći o ustupcima Skoplja prema Ateni Zaev je međutim napomenuo da postoje druga otvorena pitanja, uključujući pitanje službenog makedonskog jezika.

Makedonski premijer tom je prilikom još jednom podsjetio kako Skoplje čini sve kako bi se dugogodišnji spor oko imena što prije riješio.

Zbog tog otvorenog pitanja početkom tjedna u Beču sastali su se ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije te im se u pregovorima pridružio i posrednik Ujedinjenih naroda.

Kako pišu makedonski mediji, ministri dviju država Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias ponovno će se sastati na ministarskom sastanku država članica EU-a u Sofiji u četvrtak te petak.     

Zaev je još ranije najavio kako će tijekom veljače biti održano više susreta dvojice ministara jer, kako je rekao, vremena je malo, pa su potrebne brze reakcije.

  • +6
Prosvjed u Solunu Izvor: Reuters / Autor: ALEXANDROS AVRAMIDIS

Grčka i Makedonija su 25 godina u sporu u vezi s imenom bivše jugoslavenske republike, a obje zemlje su odlučne riješiti spor do ljeta.

Protiveći se imenu Republika Makedonija, Grčka je blokirala prijem Skoplja u UN i EU, unatoč pozitivnim preporukama Badinterove komisije.