kod pakraca

Struja napokon stigla do četiri kućanstva u zaseok Bjelajci; potpredsjednik Vlade Milošević u rad pustio fotonaponske sustave

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 13.04.2021 15:30
  • Objavljeno 13.04.2021 u 15:27
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić u utorak su zaseoku Bjelajci kod Pakraca pustili u rad fotonaponske sustave za napajanja električnom energijom za četiri kućanstva

Jedna od obitelji iz toga sela na sjevernim obroncima Psunja nikada nije bila priključena na elektro-energetsku mrežu, a ostale su bez struje od Domovinskog rata.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Direkor Fond za zaštitu okoliša i energetsku činkovitost koji provodi pilot projekt elektrifikacije kućanstva Siniša Kukić je rekao da se „u zemlji gdje je rođen Nikola Tesla ne možemo dopustiti da u 21. stoljeću postoji kuća koja nema električnu energiju".

"Fotonaponskim ćelijama u narednih godinu dana električnu energiju ćemo dovesti u sto kuća“, rekao je Kukić. Dodao je kako je za četiri kuće u Bjelajcima i dvije na području Siska utrošeno oko 400 tisuća kuna.

Boris Milošević je istaknuo kako će Vlada do kraja mandata dovesti električnu energiju u sva hrvatska sela koja nemaju struju. „Do kraja iduće godine je plan u potpunosti obnoviti niskonaponsku mrežu, a nakon toga u preostalim selima instalirati fotonaponske mreže. Na ovaj način ljudima želimo omogućiti da kvalitetno žive na svojim ognjištima“, rekao je Milošević.

U ime mještana Bjelajaca zahvalio se Jasmin Gunjavić u čijem je dvorištu održana prigodna svečanosti. Istaknuo je da osim njegove četveročlane obitelji tu još žive tri s ukupno devet članova. „Koristili smo lampaše, agregate i boce za plin, a sada će biti puno lakše organizirati život i planirati budućnost“, rekao je Gunjavić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!