industrija 4.0

U pogon puštena najveća integrirana fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u Republici Hrvatskoj

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 11.09.2019 16:20
  • Objavljeno 11.09.2019 u 13:50
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HT

Hrvatski Telekom (HT) zajedno sa svojim partnerom za obnovljive izvore energije tvrtkom Enerco Solar implementirao je cjelokupnu fotonaponsku elektranu tvrtke Genera u Svetoj Nedjelji. Na približno 9.000 četvornih metara krovnih površina zgrada u vlasništvu tvrtke Genera izgrađeno je fotonaponsko postrojenje vrijedno gotovo 15 milijuna kuna. Instalirani fotonaponski sustav snage je 1,5 MW, a godišnje će proizvoditi 1.535.585 kWh električne energije dok će emisije CO2 na godišnjoj će se razini smanjiti za 360 tona

Ova elektrana predstavlja jedan od najkompleksnijih i najnaprednijih sustava takvog tipa, a uključuje fotonaponski sustav, ICT sustav i aplikaciju za nadzor i upravljanje radom elektrane, point-to-point bežičnu komunikaciju distribuiranih dijelova sustava, komunikaciju s internetom, Cloud rješenje za pohranu podataka o radu elektrane, te punionice za električna vozila, istaknuli su iz Hrvatskog Telekoma.

'Iznimno mi je drago što je Hrvatski Telekom sudjelovao u realizaciji ovog projekta. Kao tehnološki lider i vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom ima odgovornost poticati digitalizaciju hrvatskog društva i svima u Hrvatskoj omogućiti da iskoriste tehnologiju za bolji život i uspješnije poslovanje. U fokusu našeg poslovanja je korisnik, a kada govorimo o ključnim poslovnim korisnicima, cilj nam je pomoći im u razvoju vlastitog poslovanja te stvoriti dugoročni partnerski odnos. Jedna od strateških odrednica naše kompanije je i digitalizacija tvrtki svih veličina, bilo da je riječ o digitalizaciji procesa, dokumentacije ili poslovanja. Ciljevi su poboljšati efikasnost, produktivnost, i konkurentnost poslovanja tvrtki', rekao je član Uprave Hrvatskog Telekoma Saša Kramar.

Mate Omazić, direktor projekta obnovljivih izvora energije u HT-u i voditelj realizacije projekta SE Genera, izjavio je:

'Realizacijom ovog projekta tvrtka Genera će postići više pozitivnih efekata od kojih valja izdvojiti smanjenje operativnih troškova, povećanje konkurentnosti, povećanje energetske neovisnosti, detaljno praćenje energetske slike poduzeća i smanjenje emisije CO2. Također, ovim projektom ostvaren je visoki stupanj konvergencije ICT tehnologija i energetike što predstavlja veliki korak prema industriji 4.0. U skladu sa strateškim smjerom društva, temelj ovog projekta su nove digitalne tehnologije, obnovljivi izvori energije, održivi razvoj i inovacije te mi je drago što Hrvatski Telekom svojim znanjem i resursima ima priliku pomoći svojim poslovnim korisnicima da budu još konkurentniji na domaćem i svjetskom tržištu. Ova elektrana trenutno je najveća integrirana fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u RH i posebno vrijedi istaknuti da je uz korišteno znanje i većina ugrađenih komponenti i opreme hrvatske proizvodnje. Iznimno smo ponosni na ovaj projekt te bih se posebno zahvalio članovima projektnog tima te svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog sustava.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!