glodavci u kućama

Stručnjakinja odgovara zgroženim Osječanima kako se zaštititi od najezde štakora

23.05.2018 u 17:26

Bionic
Reading

Osječani su štakore počeli viđati u kućama pa su se zgroženi tom pojavom požalili osječko-baranjskom Zavodu za javno zdravstvo. Biolozi su ih uputili kako se trebaju ponašati da bi ove glodavce držali na distanci

'Prvo je pravilo - nema odlaganja kućnog i ostalog organskog otpada u vrećicama na javnim površinama, nego isključivo u kantama ili kontejnerima, kako bismo onemogućili pristup i hranjenje štetnih glodavaca', rekla je za Glas Slavonije biologinja Magdalena Sikora, voditeljica Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju osječko-baranjskog Zavoda za javno zdravstvo.

Napomenula je kako i hranu za kućne ljubimce te domaće životinje ne treba ostavljati na bilo kakvim javnim površinama ni u vrtovima. Građevinski i sličan otpad potrebno je također odlagati, objasnila je, na za to predviđenim mjestima.

'Ulazne otvore dovodnih i odvodnih instalacija u objektima obvezno treba zatvoriti, a sva ulazna vrata trebaju tijesno prianjati uz dovratnike kako ne bi bilo suvišnih pukotina kroz koje se mogu provlačiti štetni glodavci. Štakori i miševi obožavaju grmlje i puzajuće biljke oko objekata u kojima ljudi žive i rade, pa je nužno da se kontinuirano održavaju urednim i vrtovi i sve javne površine', poručila je ova biologinja.

Opisujući biologiju štakora, napomenula je kako se oni više kreću od ožujka do svibnja te u jesenskim mjesecima od rujna do studenog jer se tada razmnožavaju i tragaju za hranom. Uvijek se kreću rubno, kazala je, uz primjerice živice i ograde.

  • +6
Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

'Pogotovo ih se može vidjeti na mjestima na kojima su se obavljali građevinski radovi, pa su se njihovi putovi kojima se inače kreću poremetili. Tada znaju tražiti nove, stoga ih možemo viđati češće nego inače', objašnjava ona.

Sustavna deratizacija u Osijeku je, kako je rekla za Glas Slavonije, pri kraju. Osijek financira dvije deratizacije tijekom godine, a na terenu je pet tvrtki koje ju provode, od gradske periferije do središta.

'I u vrijeme deratizacija, ali i izvan toga, građani mogu prijaviti Zavodu za javno zdravstvo ako imaju problema. S takvim zamolbama reagiramo prema izvođačima kako bi na tim mjestima pojačali deratizaciju i izlazimo na teren kako bismo utvrdili zbog čega se to dogodilo. Pravila struke nalažu da se glodavci svedu na biološki prihvatljivu razinu, odnosno da ne prave ekonomske štete i ne nanose štete ljudima', tumači Sikora.

Navodi i da postoji tablica prema kojoj se utvrđuje kakva je najezda glodavaca ovisno o tome u koje se doba dana viđaju. Ako je, primjerice, riječ o večernjim satima, bila bi to srednja infestacija, odnosno najezda.