MIRNA ŠITUM

'Nema najezde štakora, ne uznemiravajte građane'

06.11.2014 u 18:31

Bionic
Reading

Pojava glodavaca je sasvim normalna pa i u većim metropolama od naše, a građane se ne treba nepotrebno uznemiravati - poručeno je s današnje press konferencije sazvane nakon medijskih napisa o najezdi glodavaca u Zagrebu

Podsjećamo, jesenska deratizacija kasni jer je natječaj za provođenje deratizacije stopirala jedna od prijavljenih tvrtki koja se žalila. Pročelnica Grada Zagreba za zdravstvo Mirna Šitum poručila je kako ne postoji zahtjevna epidemiološka situacija niti je povećan broj prijava građana u odnosu na prijašnje godine, kada je deratizacija obavljena u uobičajenom postupku. Građane se ne treba nepotrebno uznemiravati - poručila je Šitum.

Drugo - ne postoji nijedan slučaj zarazne bolesti koji je možda mogao uzrokovati zaraženi glodavac, treće - na mjestima izvida, a bilo ih je na 120.680 adresa u Zagrebu i okolici, nije zabilježen nikakav zabrinjavajući slučaj porasta broja štakora ili miševa. Naglašavam da je time obuhvaćeno i ruralno područje. Dakle, naglašavam, nema razloga za zabrinutost zbog količine glodavaca koje građani zapažaju', rekla je Šitum.

Vanja Tešić, voditeljica službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, i Ana Klobučar, voditeljica Odjela za deratizaciju i dezinfekciju, objasnile su kako je zbog većih oborina pojava glodavaca sasvim očekivana, ali i kako se kontrola terena vrši redovito uz stručan tim. Zdravlje i sigurnost građana zasigurno neće biti ugroženi, kaže Tešić.