ANALIZA PLAĆA

Strani poduzetnici plaćaju bolje od domaćih

03.04.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Prosječna plaća u prvom kvartalu 2014. iznosila je 5.346 kuna, muškarci su imali u prosjeku 8 posto višu plaću od žena, a natprosječne plaće isplaćivale su tvrtke u stranom vlasništvu, pokazuje analiza servisa MojaPlaća.hr

U prvom kvartalu 2014. godine prosječna mjesečna neto plaća za sve pozicije u Hrvatskoj iznosila je 5.346 kuna, što je lagani pad u usporedbi s posljednjim kvartalom u 2013, kada je iznosila 5.382 kune. Međutim pribrojimo li neto plaći i bonuse i božićnice, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.408 kuna.

Osim top menadžera koji imaju 115 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja telekomunikacija te tehnologije i razvoja sa 71 posto višom, odnosno 60 posto višom plaćom od prosječne.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-40 posto) te radnici u pomoćnim zanimanjima (-38 posto).

POVEĆAVA SE RAZLIKA U PLAĆAMA IZMEĐU MUŠKARACA I ŽENA

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 8 posto višu plaću od žena, što je za 1 posto veća razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca.


Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 52 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 107 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 20 posto nižu plaću dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 23 posto višu plaću od prosjeka.

VIŠE SE ISPLATI RADITI U VELIKIM TVRTKAMA
 
Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 16 posto od prosjeka dok su plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 7 posto manje od prosjeka, 4.962 kune.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3 posto su više od prosjeka. Plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi više su od prosjeka, i to za 1 posto. I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 14 posto ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika plaće su oko prosjeka. Plaće u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika su 7 posto veće od prosjeka.

Gledano prema županijama, najniže plaće u prvom kvartalu 2014. zabilježene su u Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, čak 19 posto ispod prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 14 posto iznad prosjeka. Nakon Grada Zagreba slijede Zagrebačka te Istarska županija u kojima su plaće nešto niže od prosjeka. Ujedno, Istarska županija je zabilježila skok na ljestvici županija s najvećim plaćama – u prethodnom kvartalu to je  mjesto zauzimala Dubrovačko-neretvanska županija.