DVA LICA MEDALJE

Štrajkaši: Štrajk je uspio!, Ravnatelji: Pa i nije baš!

Bionic
Reading

Koliko liječnika, medicinskih sestara i tehničara štrajka? Ovisno o izvoru, ako i kad je svaki veliki štrajk u pitanju svatko barata drugačijim brojkama. One od sindikalista su veće dok ravnatelji bolnica tvrde suprotno. Kao i uvijek istina je negdje u sredini.

Povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata Tugomir Gverić rekao je da kod kirurga štrajka 100 posto doktora, dok okulisti ne štrajkaju a, po njegovoj procjeni, ostali sudjeluju u štrajku između 70 i 80 posto.

Miran Martinac ravnatelj KB Sveti Duh u Zagrebu ocijenio je da se pacijenti žele solidarizirati sa štrajkom pa u bolnicu za sada dolaze samo hitni slučajevi.
U vukovarskoj Općoj županijskoj bolnici, po tvrdnjama upravitelja štrajk je samo formalan, a po riječima sindikalnog povjerenika štrajka stotinjak liječnika.
Sanacijski upravitelj vukovarske bolnice Davor Arežina izjavio je da svi odjeli i službe uredno funkcioniraju, a djelatnici podržavaju štrajk tek formalno.

'Jutros sam po dolasku na posao kontaktirao sve odjele i službe i dobio sam odgovor da su svi zaposlenici na svojim radnim mjestima i sve uredno funkcionira, tako da u našoj bolnici nema otkaza operacija i pregleda. Liječnici i medicinske sestre štrajk podržavaju, ali tek formalno", kazao je Arežina.

Povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata Dragan Manojlović tvrdi, međutim, da je stotinjak liječnika od jutros u štrajku.

"Stao je hladni operacijski pogon, a obavljamo samo nužne poslove kako ne bi bilo ugroženo bilo čije zdravlje ili život", kazao je Manojlović dodajući kako će tijekom štrajka biti zbrinuti svi hitni pacijenti.

U štrajku u riječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) sudjeluju samo 44 liječnika i jedna medicinska sestra, tvrdi Uprava bolnice.

Sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka Herman Haller rekao je novinarima da su do 9 sati u štrajku sudjelovala 44 liječnika i jedna medicinska sestra, što je oko 10 posto osoblja koje jutros radi.

Svi pacijenti naručeni za danas obavit će se svoje preglede, a mogući su tek pojedinačni slučajevi odbijanja pacijenata, rekao je Haller. Štrajk ne remeti opseg posla u KBC-u, gdje radi 565 liječnika i 1377 medicinskih sestara, dodao je Haller.

No, u riječkoj podružnici Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) procjenjuju da štrajk, bez obzira rade li ili ne, podupire 70 posto liječnika. Po riječima povjerenika HLS-a Igora Barkovića, taj sindikat u riječkoj bolnici ima oko 150 članova, a štrajk podupiru i drugi liječnici.

Naglasio je da nitko od bolesnika neće biti ugrožen, odnosno da će biti obrađen veći dio bolesnika, bez obzira na štrajk.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara (HSSMS), koji u Rijeci ima samo nekoliko članova, očekuje da će njihovi članovi štrajkati.


Štrajk je podupro i Nezavisni sindikat medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu, koji će se štrajku pridružiti 20. rujna sa svojih 600 članova.
No, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske (SZH) Radmila Belobrajdić Čahut tvrdi da štrajka u riječkoj bolnici zapravo nema. "Mogu sa sigurnošću ustvrditi da medicinske sestre u riječkom KBC-u, od kojih je oko 90 posto u SZH-u, danas ne štrajkaju", kazala je.

Prekovremeni sati se sestrama uredno plaćaju, one neće štrajkati za nekog drugog, a vraćanje ništetnog kolektivnog ugovora na snagu, što traže sindikati koji su pozvali na štrajk, ustvari bi dovelo do smanjivanja njihovih plaća, rekla je Belobrajdić Čahut.

U varaždinskoj Općoj bolnici, po riječima sindikalnog povjerenika Denisa Grgurovića, štrajku su se odazvali svi članovi Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Grgurović kaže da se u bolnici radi kao nedjeljom, odnosno primaju se hitni pacijenti kojima je ugrožen život ili je zdravlje ozbiljno narušeno, dok se otkazuju unaprijed zakazani pregledi, pretrage i operacije koji nisu hitni.

Sanacijski ravnatelj varaždinske bolnice Dubravko Tršinski potvrdio je da se svi nužni poslovi obavljaju bez smetnji. Štrajk se ne odnosi na djecu, trudnice, rodilje, pacijente oboljele od malignih bolesti, te one kojima je potrebna dijaliza.

Tršinski je rekao da se obavljaju operativni zahvati bez kojih bi zdravlje pacijenta bilo ugroženo, a pacijenti smješteni na odjelima imaju potpunu medicinsku skrb. Ujedno je zahvalio predstavnicima sindikata na dogovoru zahvaljujući kojem Opća bolnica normalno funkcionira i u uvjetima štrajka.

U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek unatoč štrajku liječnika i medicinskih sestara svi pacijenti koji leže u bolnici su zbrinuti, a neki odjeli, poput dijagnostike i laboratorija, rade normalno, izvijestio je sanacijski upravitelj Saša Lamza.

U ambulantama nema gužve jer je došlo manje pacijenata nego inače, a svi hitni slučajevi, te djeca, trudnice i hrvatski branitelji bit će redovno primljeni. Neki naručeni pacijenti za preglede i operacije koji nisu hitni bit će odgođeni, rekao je Lamza. Po njegovoj ocjeni, 85 posto poslova u KBC-u obavlja se normalno, a oko 15 posto je odgođeno.

Predsjednica liječničkog štrajkačkog odbora Leticija Drndić Antolić, rekla je da oko 80 posto liječnika štrajka, a oni koji rade su na svojim mjestima prema redovnom rasporedu.
Drndić Antolić je optužila Upravu KBC-a da krši prava liječnika u štrajku jer se po odjelima popisuju liječnici koji su u štrajku i prijeti im se da za to neće biti plaćeni, što je protuzakonito.

Predsjednica štrajkačkog odbora medicinskih sestara Marica Stanić kazala je da štrajk podržava svih 1000 članica sestrinskog sindikata, a sestre koje su na svojim radnim mjestima normalno vode brigu o pacijentima. Nijedan pacijent kojem je potrebna hitna medicinska pomoć neće biti uskraćen, dodala je.

I ona je izrazila nezadovoljstvo što se popisuju djelatnici koji su u štrajku, te što ih se zastrašuje i prijeti da neće biti plaćeni za vrijeme provedeno u štrajku.
U zadarskoj Općoj bolnici štrajk protječe kao i u ostatku Hrvatske. Zasad se još ne zna točan broj liječnika i sestara koji su se priključili štrajku, ali moglo bi ih biti oko 70 posto, rekla je sanacijska ravnateljica bolnice Marijana Mrčela.

Glavne operacijske dvorane Kirurgije i Ginekologije rade, tako da ne očekujemo većih problema, pogotovo za hitne slučajeve. Što se tiče dijagnostike i ostalih pregleda, to ćemo za sada odgoditi, ali bolnica je obvezna pacijente pozvati u najkraćem mogućem roku, dodala je Mrčela.

Povjerenica zadarske podružnice Hrvatskog liječničkoga sindikata Milka Hoti – Matešić podsjetila je da su tijekom srpnja skupljali potpise liječnika na odbijanje suglasnosti na rad dulji od 48 sati i odziv je bio preko 90 posto. Stoga očekuje sličan odziv na štrajk te poručuje građanima da za hitna stanja slobodno dođu, jer će biti bolnički obrađeni.
Povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Dejana Subić ustvrdila je da sestre ne štrajkaju samo radi sebe, već i za bolju kvalitetu usluge pacijentima.

Božo Bota, predsjednik štrajkačkog odbora u splitskom KBC-u naveo je za Dalmaciju News kako je štrajk uspio.

'Više od 70 posto liječnika, sestara i tehničara se odazvalo štrajku, možemo reći da je uspio. Naravno, uspjeh će biti kada se uvaže naši zahtjevi. Mi tražimo samo poštivanje zakona, ništa više od onoga što smo imali do 1. lipnja. Mi u zdravstvu se rijetko odlučimo na štrajk, ali kad krenemo ne zastajemo' kazao je dr. Bota.

Anica Prašnjak predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara jutros je na izvanrednoj konferenciji za medije ustvrdila da 'pojedini ravnatelji bolnica u Hrvatskoj, suprotno naputku Ministarstva zdravlja, tjeraju glavne sestre da skidaju plakate, popisuju štrajkaše i prijete im davanjem radnih knjižica'.

Istaknula je tada kako je odaziv na štrajk u Dubrovniku i Pakracu sto postotan dok se u Osijeku i nekim zagrebačkim bolnicama kreće između 60 i 70 posto.