BOŽIĆNICE

Štrajkaju radnici pulskih gradskih tvrtki

21.12.2009 u 17:12

Bionic
Reading

Zbog odluke o neisplati božićnice jutros su u tri sata počeli štrajkati djelatnici pulskoga komunalnog poduzeća 'Herculanee', od pet sati u štrajku solidarnosti pridružili su im se djelatnici javnoga gradskog prijevoznika 'Pulaprometa', a dva sata poslije i pripadnici pulske javne vatrogasne postrojbe.

Kako su najavili, štrajkat će dok im se ne ispune zahtjevi, odnosno ne isplate božićnice zajamčene kolektivnim ugovorima. Naime, pokušaj dogovora sindikata i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića propao je jer su sindikati odbili njegovu ponudu da umjesto planirane božićnice od 2000 kuna radnicima Herculanee isplati bon od 500 kuna.

Dok im se zahtjevi ne ispune, kažu prosvjednici, kontejneri i pulske ulice punit će se smećem, gradskog prijevoza neće biti, osim prijevoza školaraca, a pulski vatrogasci reagirat će samo kad je posrijedi sigurnost i zdravlje građana.

Stanje u gradu danas je prilično nesređeno - kontejneri za smeće prepuni su, parkirališta, pješačke zone i pločnici uglavnom neočišćeni i neprohodni zbog zaleđena snijega, a promet je usporen.

Kako se doznaje u Sindikatu Istre i Kvarnera, štrajkaju svi radnici navedenih poduzeća, a obavljaju se djelatnosti koje se ne mogu prekidati, odnosno održavaju se crpne stanice i pročišćivači te organiziraju ekipe za hitne intervencije u Herculanei.

'Očekujemo od gradske uprave da bude razborita i da nas ne smatra radnicima potrkalima za 500 kuna, već da isplati božićnice onima koji su ih zaradili', izjavio je novinarima predsjednik SIK-a Bruno Bulić.

Direktor 'Herculanee' Igor Stari na današnjoj je konferenciji za novinare kazao kako ne vidi razloge štrajka, bez obzira na to što će rezultati poslovanja te tvrtke do kraja godine biti negativni.

'Do 2007. plaće u 'Herculanei' nisu porasle i nije bilo štrajka, a danas se, kad su materijalna prava porasla gotovo 20 posto, štrajka, što je nepojmljivo', kazao je Stari.

Direktor 'Pulaprometa' Igor Škatar pozvao je radnike da procijene situaciju u širem kontekstu jer 'što duže budu štrajkali, to će poslovanje tvrtke biti sve teže'.Kolektivni ugovor se do sada poštivao u cijelosti, a SIK ga ne poštuje jer u njemu stoji da 'Pulapromet' isplaćuje božićnicu koliku isplaćuje i grad Pula, a to je ove godine 500 kuna', zaključio je Škatar.

Po njihovim riječima 'Pulapromet', sa 130 zaposlenika, zbog štrajka gubi 35 tisuća kuna na dan, a 'Herculanea', s 232 zaposlenika, 50 tisuća kuna.