DEPRESIVNI PRIZORI

Što su MORH-ovi izviđači snimili iznad poplavljene Slavonije?

27.05.2014 u 22:43

Bionic
Reading

Vodostaj rijeke Save na cijelom području od Slavonskog Broda do Gunje u opadanju je, a očekuje se kako će se za desetak dana voda povući sa svih kota koje su više od rijeke Save. Civilnim institucijama i stanovništvu poplavljenih područja Slavonije i dalje pomaže Hrvatska vojska. Danas je na poplavljenom terenu angažirano 377 pripadnika Oružanih snaga RH. Posada Eskadrile transportnih helikoptera objavila je snimku stanja na poplavljenim područjima koja otkriva velike razmjere vodene apokalipse

Ukupno je angažiranih 315 pripadnika HKoV-a i 58 pripadnika Zapovjedništva za potporu te četiri pripadnika HRZ-a i PZO-a.

Kao i prethodnih dana, vojnici pomažu u saniranju probijenog nasipa u Rajevom Selu te nadzoru stanja nasipa, a radovi bi, prema najavama, trebali biti gotovi do nedjelje. Na područjima Vrbanje i Gunje pomažu u izvlačenju stoke, a na dvije dekontaminacijske postaje, 'Velebit' Gunja i 'ZIB' Rajevo Selo angažirani su u provođenju dekontaminacije. U zaselku Padež kod Gunje, hrvatski vojnici sudjeluju u izvlačenju uginule stoke i asanaciji terena. Na tri lokacije (Cerna, Gradište, Otok) u tri poljske kuhinje angažirani su na pripremi hrane za 1600 obroka.

Isto tako, posada helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a jutros je iz zraka snimila stanje na poplavljenom području na ruti Županja - Rajevo Selo – Gunja – Račinovci – Strošinci – Lipik – Otok – Vrbanja - Posavski Podgajci – Županja, prevozeći tim Oružanih snaga RH i pripadnike civilnih institucija angažiranih u pripremama i sanaciji terena.
Naime, posada Eskadrile transportnih helikoptera pruža zračnu potporu u Slavoniji od 18. svibnja, a s jutrošnjim izviđanjem ostvarili su 52 leta i 29 sati naleta te prevezli 247 osoba.

Voditeljica tima za pružanje psihosocijalne podrške mještanima poplavljenih i evakuiranih sela u županjskoj Posavini Nataša Grundman-Slavić kazala je da su prvotne potrebe za smještajem i sigurnošću ljudi s poplavljenih područja zadovoljene, ali da se posebice kod ugroženih skupina, kao što su djeca, žene i starije osobe, zbog visoke napetosti, uočava potreba za psihosocijalnom i prvom psihološkom pomoći.

Video izviđanja iz zraka poplavljenih područja Slavonije helikopterom HRZ i PZO-a pogledajte u prilogu.

MORH-ova snimka poplavljenih područja od 26. svibnja


Podsjetimo, u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, sutra će se svečano proslaviti 23. obljetnica ustrojavanja Oružanih snaga RH, Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske, koji se obilježavaju 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb, u Kranjčevićevoj ulici.

Tada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a iz kojih su, tijekom Domovinskog rata, nastale Oružane snage RH.

Na svečanosti predviđena je i projekcija filma 'Oružane snage RH u operacijama NATO-a', prigodni glazbeni program i izložba hrvatskih proizvođača vojne opreme.
Sadašnja struktura Oružanih snaga RH na snazi je od 2006, a obuhvaća Glavni stožer Oružanih snaga RH s vojnim predstavništvima i pristožernim postrojbama, tri grane - Hrvatsku kopnenu vojsku, Hrvatsku ratnu mornaricu i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu - kao i Hrvatsko vojno učilište 'Petar Zrinski' te Zapovjedništvo za potporu.