NEFORMALAN SUSRET

Što stoji iza posjeta Milanovića, generalske i biznis elite Sinju

14.07.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Sastanak premijera Zorana Milanovića s vodećim poduzetnicima u zemlji održan u ponedjeljak u Sinju bio je obavijen velom tajne. Na službenoj internetskoj stranici Vlade nije bilo najavljeno da će do toga sastanka doći. Glasnogovornik Vlade Nikola Jelić kaže nam da je posjet Sinju i obilazak muzeja bio naveden, a sastanak s poduzetnicima nije, jer to nije organizirala Vlada. To donekle potvrđuje i tajnik Viteškog alkarskog društva Ivan Nasić koji zasluge za dovođenje tako jakih imena u Sinj pripisuje ministru obrane Anti Kotromanoviću, više nego premijeru

'Nije ih premijer doveo, više bih dao naglasak na Kotromanovića, jer smo ga molili da koordinira između njih jer je riječ o zaposlenim ljudima koje je teško uskladiti zbog brojnih obaveza i putovanja', ispričao je Nasić za tportal. Vodeći hrvatski biznismeni u društvu premijera Zorana Milanovića okupili su se u ponedjeljak u Sinju na druženju kojemu je cilj bio dogovoriti sponzoriranje Sinjske alke i ostalih aktivnosti Viteškog alkarskog društva. Budući da je ministar Kotromanović rođeni Sinjanin, a premijer Milanović porijeklom iz toga kraja, onda je logično da u Viteškom alkarskom društvu (VAD) igraju na kartu lokalpatriotizma.

Dakle, u Sinju su bili vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi, član uprave Agrokora Ante Todorić, vlasnik Croduxa Ivan Čermak, predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić te Ante Gotovina koji se posljednjih godina uspješno bavi uzgojem tuna u svojoj tvrtki Pelagos net farma. Uz Zorana Milanovića i predstavnike Viteškog alkarskog društva i grada Sinja, društvo su pravili splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, ministri turizma Darko Lorencin i regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, uz spomenutog Kotromanovića

Ministar Kotromanović nahvalio je poduzetnike koji će donirati za izgradnju Alkarskih dvora, posebno generala Gotovinu 'koji bez obzira na malu firmu, može biti dobar primjer za sve', no od tajnika Viteškog alkarskog društva Ivana Nasića doznajemo da još ništa nije konkretizirano što se tiče sponzorstva s tvrtkama spomenutih poslovnih ljudi, ali ne krije optimizam da će se posao zaključiti.

Naglašava da je većina tih tvrtaka Agrokor, Atlantic Grupa, Crodux i Podravka višegodišnji sponzor Alkarskog društava – neke većim, neke manjim iznosima. 'Svake godine mi živimo od 3,5 do četiri milijuna sponzorskih ili donatorskih sredstava', objašnjava tajnik VAD-a za tportal naglašavajući da im je to jedini izvor prihoda jer nisu korisnici državnog proračuna. S ponudom za sponzorstvo sada se pojavio i general Gotovina koji je prije mjesec dana poslao jedno pismo u kojem je izrazio želju da pomogne jer je počasni član društva, pa makar i nižim iznosom, jer je vlasnik manje tvrtke.

'Dakle, nismo dogovorili konkretan iznos, naša marketinška služba sada treba kontaktirati njihove službe pa će se sve koordinirati u sljedećih tjedan do 10 dana i tada ćemo znati tko će koliko dati', kazao nam je Nosić. Inače generalni sponzor Alke ove je godine HEP. Međutim, ostaje nejasno je li druženje od ponedjeljka bilo vezno uz donacije za Muzej alke. 'Ne', kratko odgovara Nasić. Objašnjava da je VAD od 2007. u kontaktima s Vladom otkada je krenula izgradnja kompleksa Alkarskih dvora i Muzeja alke. Tada je dogovoren omjer da Vlada izgradnju kompleksa financira s 50 posto, VAD s 25, grad Sinj s 15 i županija s 10 posto sredstava. Ta dinamika pratila se godinama i financijska je konstrukcija zatvorena. Ostaju samo finalni poslovi prije otvaranja.

'Zadnja je faza postav muzeja koji stoji 24 milijuna kuna. Šest milijuna kuna daje VAD, Vlada 12 milijuna, Županija Splitsko-dalmatinska 2,5 milijuna i Grad Sinj 3,5 milijuna', otkrio je tajnik VAD-a. Premijer Milanović predsjednik je organizacijskog odbora i jučer je došao vidjeti u kojoj je fazi projekt. 'Zamolili smo ga da i otvori muzej 8. kolovoza što je i prihvatio', kaže nam Nasić.

A kakav je Kotromanovićev plan vezan uz dovođenje krupnih poduzetnika u Sinj? 'Ako je Crodux lani dao 100 tisuća, možda će ove godine dati više, ja to ne znam', suzdržan je tajnik kada se govori o novcu.

Međutim, poručuje da su ti gosti godinama na Alci. 'Gotovina je naš počasni član, i oni u Sinj dolaze i izvan Alke. Todorić je bio naš višegodišnji generalni sponzor. Nije to neka nova okolnost, a od novih se jedino pojavio Mršić iz Podravke. Njega nisam do sada vidio na Alci iako je Podravka bila naš sponzor', objašnjava nam alkarski tajnik.

Koliko će novca dobiti i od koga, Nasić kaže da će objaviti dan prije Alke kad zaključe marketinšku listu. 'Sve je javno. Nije ništa skriveno. Mi imamo stotine sponzora: netko da 2.000, netko 600 tisuća, a netko i milijun kuna', nastavlja otkrivati Nasić. HEP je najveći sponzor ove godine. Ipak nisi dali prethodno spomenuti milijun. 'Pokušavamo doći do milijuna, razgovaramo još. Oni imaju neka zakonska ograničenja, vjerujem da će biti maksimalni iznos koji nam po zakonu mogu dati', navodi tajnik. Kad je redovna Alka, kaže, organizacija same priredbe košta od 700 do 900 tisuća kuna. Ove će godine biti skuplja jer zovu puno više gostiju; imat će više videozidova, dodatan vatromet. 'Kad bi bilo milijuna i 200 tisuća, bio bih zadovoljan', zaključio je Nasić.