glavni državni odvjetnik

Što o Turudiću otkrivaju njegova biografija i imovinska kartica?

07.02.2024 u 13:27

Bionic
Reading

Ivan Turudić izabran je danas u Saboru za glavnog državnog odvjetnika. Podršku mu je dalo 78 zastupnika i to unatoč kontroverzama i aferama koje su ga slijedile ne samo posljednjih tjedana, nego i u godinama u kojima je bio sudac

Što se tiče početaka karijere, Ivan Turudić (62) diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu kod mentora Zvonimira Šeparovića na temu međunarodnog terorizma, a dvije godine kasnije položio je pravosudni ispit. Vježbenički staž odradio je na virovitičkom Općinskom sudu, na kojem je 1991. postao sudac, a kasnije i njegovim predsjednikom.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a nakon što je Šeparović 1999. postao ministar pravosuđa, Turudić postaje njegovim pomoćnikom. Nakon službovanja kao sudac virovitičkog Županijskog suda, Turudić odlazi 2000. godine na zagrebački Županijski sud te dvije godine radi kao istražni sudac, a idućih sedam kao sudac kaznenog odjela prvog stupnja. Od ožujka 2009. do kraja 2010. bio je predsjednik i sudac Odjela za Uskok zagrebačkog Županijskog suda, a dvije godine kasnije izabran je za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Na toj poziciji ostaje do 1. siječnja 2021., kada postaje sudac Visokog kaznenog suda.

Turudića je cijelo vrijeme pratila priča da je HDZ-ov čovjek, a o tome je govorio i na sjednici Odbora za pravosuđe prilikom saslušanja kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

'Sudac sam postao 1991. Naravno da je HDZ utjecao na to da postanem sudac. Godine 1991. je društveno-političko vijeće Sabora odlučivalo o tome tko će postati sudac i mene je imenovalo sucem Općinskog suda u Virovitici. Godine 1998. postao sam pomoćnik ministra pravosuđa, opet je HDZ utjecao na to koga će imenovati za pomoćnika. Ne znam što je sporno u tome da sam određen HDZ-om? Ja nikad nisam bio član HDZ-a i moje odluke nisu išle u prilog tome', kazao je prije koji tjedan Turudić.

Da je donosio odluke koje nisu išle u prilog HDZ-u, kao argument su proteklih tjedana iznosili i članovi te stranke, pa i sam premijer Andrej Plenković. Naime, dok je radio na zagrebačkom Županijskom sudu, Turudić je donio nepravomoćne osuđujuće presude protiv bivšeg premijera Ive Sanadera (HDZ) zbog uzimanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti, a nepravomoćno je osudio i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca te bivšeg veleposlanika Nevena Juricu. Također je sudio poduzetniku Hrvoju Petraču zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, kao i Mladenu Šlogaru zbog ubojstva Ivane Hodak, kćeri nekadašnje ministrice Ljerke Mintas Hodak i odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Međutim, unatoč raznolikim presudama, Turudića su slijedile i kritike zbog prijateljevanja s ljudima koji su se našli pod optužnicama - od Zdravka Mamića pa sve do Josipe Rimac.

Josipa Rimac i Ivan Turudić Izvor: tportal.hr / Autor: Čitateljica tportala

Što otkriva imovinska kartica?

U svojoj imovinskoj kartici, koju je prijavio kao sudac Visokog kaznenog suda, Turudić navodi stalne prihode u bruto iznosu od 4200 do 4350 eura. Tu su i dva prihoda u neto iznosima: 2000 eura po 'ugovoru o djelu' te naknada od 3212 eura za članove Visokog suda časti Hrvatske liječničke komore, kojim Turudić predsjeda.

Što se tiče nekretnina, vlasnik je stana u Zagrebu površine 120 metara četvornih, procijenjenog na 220.000 eura. Taj stan kupio je novcem od prodaje 'prethodnog stana', a istim sredstvima kupio je i garažu od 13,97 kvadratnih metara, vrijednosti od oko 10.000 eura.

Osim toga, Turudić je prijavio nekoliko nekretnina u Virovitici s obzirom na to da je rodom iz Luga Gradinskog u blizini tog grada. Tako u Virovitici posjeduje oranicu od 14.806 kvadratnih metara, koju je procijenio na 6000 eura, na osnovi ugovora o doživotnom uzdržavanju koji je zaključio s djedom. Ujedno, s djedom je na isti način ugovorio suvlasništvo (1/8) nad kućom s okućnicom u Virovitici površine 5730 kvadratnih metara, procjenjujući to na 4000 eura.

U punom vlasništvu Turudić ima i oranicu od 2307 kvadratnih metara, procijenjenu na 1000 eura, u Rezovačkim vinogradima, a 'prihodima iz nesamostalnog rada' kupio je i tri vinograda u susjednom Milanovcu te je spomenute parcele - površine 759, 2655 i 2664 kvadratnih metara - ukupno procijenio na 4400 eura.

Od pokretnina, u imovinskoj kartici navodi automobil Volkswagen Polo iz 2019. godine od 10.000 eura, a kao izvor stjecanja naveo je sljedeće: 'prodaja starih vozila, vlasništvo sina Ivana Turudića (Polo) i moje vlasništvo (Up), i razlika od prihoda od nesamostalnog rada'. Uz to, Turudić od lipnja 2022. ima leasing na Porsche u vrijednosti od 67.000 eura, za koji mjesečno izdvaja čak 600 eura.

  • +3
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U imovinskoj kartici spominje se i imovina njegove supruge. Na nju glasi stan u Zagrebu, površine 63,09 kvadratnih metara, koji je procijenjen na 132.000 eura. Taj stan kupljen je kreditom i iz vlastite štednje. U vlasništvu supruge je i, kako se navodi, 'druga nekretnina' površine 11,50 kvadratnih metara u Zagrebu, približne tržišne vrijednosti 3500 eura, kupljena prihodima iz nesamostalnog rada.

Iako mu supruga nema stalnih prihoda, u kartici se spominju prihodi po ugovoru o djelu u neto iznosu od 2500 eura. Na njezino ime je kredit kod Zagrebačke banke u iznosu od 50.000 eura, ugovoren u travnju 2017. na 74 mjeseca, uz mjesečnu ratu od 482 eura.

Sam Turudić nema kredita, kao ni štednje. No njegova supruga raspolaže štednjom od 64.000 eura od 'isplate životnog osiguranja, prodaje nekretnine koju je naslijedio suprug i prihodom iz nesamostalnog rada', kao i 20.000 američkih dolara, stečenih 'štednjom i darom sina'.

  • +15
Glasanje o Ivanu Turudiću Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic