uoči glasanja

Plenković o Turudiću: Da se kandidirao netko bolji, možda bismo njega izabrali

07.02.2024 u 12:29

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković obišao je zgradu druge scene HNK u Zagrebu, a posjetio je i gradilište buduće zgrade Hrvatskog restauratorskog zavoda. Nakon toga stao je pred novinare i komentirao poruke koje su procurile u javnost, a koje je novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić razmjenjivao s Josipom Rimac

'Ovo je pušteno iz isključivo politizirajućih razloga. Ne da bi se spriječilo izbor konkretnog kandidata, nego da bi ga privatna korespondencija diskreditirala, a nama politički naštetila. To je zla namjera', rekao je, kako prenosi N1, Plenković.

'Nitko od nas nije Turudiću rekao da se kandidira, sam se kandidirao. Mogao se kandidirati svatko tko je htio. Da se kandidirao netko bolji, možda bismo njega izabrali. Od ovih četvero koji su se kandidirali, on je bio najbolji', rekao je premijer.

'Ovdje nije bit Turudić, nego tajming puštanja, zlonamjernog puštanja, tih poruka ne bi li se učinila politička šteta Vladi', kaže Plenković na pitanja o puštanju u javnost SMS-ova koje je Turudić razmjenjivao s Josipom Rimac.

'To je ključ, to je jasno kao dan. Mi ne da nismo naivni, da nismo od jučer, nego ozbiljno govorimo da je to toliko štetno za društvo, političku kulturu, transparentnost, dijalog, narušavanje privatnosti ljudi, da je to sramota. Realno, ovo je sramota koja meni izaziva gađenje', kazao je Plenković, a izjavu je dao prije glasanja u Saboru.

  • +19
Plenković obišao gradilište buduće zgrade Hrvatskog restauratorskog zavoda Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Da je ovdje postojala dobra namjera kod bilo koga tko radi nešto protiv kandidata i želi ga diskreditirati i zlonamjerno pušta informacije… To je pravosudni voajerizam. Ne mislim na sud, jer sud to nema. To može biti policija ili DORH, nema trećega. Sigurno nema interes gospođa o kojoj se radi. To je pušteno iz sustava. Tko je mogao imati dobronamjeran kut? Onaj tko je odmah trebao javno reći kad je vidio da se taj gospodin kandidirao… Nego je taj netko lukavo i perfidno čekao vikend pred glasanje da to baci jednim medijskim novinama', rekao je Plenković.

U Saboru je, podsjetimo, danas sa 78 glasova zastupnika Turudić izglasan kao novi glavni državni odvjetnik.