korisni savjeti

Što kažu epidemiolozi HZJZ-a o seksu tijekom pandemije koronavirusa

03.07.2020 u 10:30

Bionic
Reading

Bernard Kaić, voditelj Službe HZJZ-a za epidemiologiju zaraznih bolesti, dao je savjete vezane uz seks u vrijeme epidemije koronavirusom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u 154 dana, koliko je prošlo od proglašenja pandemije, nije izdao nijednu smjernicu za sigurniji seks u koronakrizi, kao što su to primjerice nedavno napravili Amerikanci i Britanci, pa je Jutarnji.hr zatražio smjernice od Kaića.

'Covid-19 prenosi se, između ostaloga, bliskim tjelesnim kontaktom. Seks bez bliskog tjelesnog kontakta ne postoji. Seks, odnosno spolni odnos je bliski kontakt i točka, neovisno o pozi, rukavicama i rupama u zidovima. Ne postoje nikakve mjere koje mogu u bitnoj mjeri smanjiti rizik od prijenosa Covida-19 sa zarazne osobe na osjetljivu osobu tijekom spolnog odnosa, što god o tome mudro pisali Njujorčani i Britanci', naglasio je Kaić te dodao da je neozbiljno pisati o spolnim odnosima s rukavicama i maskom, o seksu kroz zid i o 'manje riskantnim' pozama.

'Nije poznato u kojoj mjeri postoji mogućnost prijenosa zaraze fekalno-oralnim putem, spolnim putem ili putem krvi', piše na stranicama HZJZ-a. Potrebno je izbjegavati nezaštićen spolni odnos s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato.

No dok kod nas još struka nije sigurna u kojoj mjeri spolni odnos, odnosno sam čin penetracije, utječe na širenje zaraze, u drugim su zemljama shvatili da je ljubljenje vjerojatno najefikasniji način prijenosa virusa. Ipak, Covid-19 ne smatra se spolno prenosivom bolesti.

'Svaki je spolni odnos rizičan za prijenos Covida-19 i upuštanjem u spolne odnose taj rizik jednostavno se mora prihvatiti te je zbog toga jedina preporuka za smanjenje rizika od prijenosa Covida-19 tim putem imati spolne odnose s osobama s kojima smo i inače u bliskom kontaktu, a to se ne odnosi na 'prijatelje s povlasticama', nego na osobe u ozbiljnoj i trajnoj vezi, poput supružnika i životnih partnera. Ako netko želi imati spolne odnose s osobama s kojima ne dijeli svakodnevni život, koje im inače nisu bliski kontakt i o čijem načinu života ne zna dovoljno, to je legitiman izbor. Ali pri takvom izboru Covid-19 sigurno nije glavna briga o kojoj treba voditi računa', rekao je za Jutarnji.hr Kaić.

Za specifične preporuke i savjete Kaić im je proslijedio tekst kolegice epidemiologinje Tatjane Nemeth Blažić na temu Covida-19 i seksa.

Savjeti epidemiologinje Tatjane Nemeth Blažić

Iako se virus SARS-CoV2 nalazi u tjelesnim tekućinama, za sada nema jasnih dokaza da se Covid-19 prenosi spolnim putem prilikom spolnog odnosa, odnosno putem sjemene ili vaginalne tekućine. No s obzirom na prijenos prilikom dodira i bliskog kontakta s oboljelom osobom, spolni odnos i intimni kontakt predstavljaju rizik za prijenos Covida-19.

Za zaštitu od spolno prenosivih bolesti, kao i drugih neželjenih posljedica spolnih aktivnosti, ključno je odgovorno spolno ponašanje koje uključuje izbjegavanje rizičnog spolnog ponašanja (rano stupanje u spolne odnose, često mijenjanje partnera, nekorištenje kondoma, spolni odnosi pod utjecajem alkohola ili psihoaktivnih sredstava, odnosno droga) te primjena zaštitnog ponašanja (uporaba kondoma, odgađanje spolnog odnosa u slučaju rane životne dobi ili nekog drugog razloga nespremnosti).

S obzirom na to da je kod stupanja u ljubavnu, odnosno intimnu vezu neizbježan bliski kontakt, glavne savjete za zaštitu od Covida-19 (održavanje razmaka među osobama od oko dva metra, izbjegavanje rukovanja, redovno i često pranje ili dezinficiranje ruku, održavanje respiratorne higijene i higijene okoline) nije u potpunosti moguće primijeniti za zaštitu prilikom intimnih kontakata, odnosno spolnih odnosa.

Druženje u manjem krugu poznatih ljudi, izbjegavanje druženja s većim brojem nepoznatih ljudi, izbjegavanje boravaka u zatvorenim prostorima može pomoći kod smanjenja rizika za prijenos Covida-19.

Osobe koje su prije nekog vremena imale pozitivan molekularni (PCR) test na SARS-CoV2 (Covid-19) znači da su imale Covid-19, no za sada se ne zna dovoljno jesu li zaštićene od ponovne infekcije i koliko dugo. Stoga, ako bi netko želio donositi odluke o stupanju u spolne odnose na temelju rezultata testiranja, treba biti oprezan.