NASTAVAK PREGOVORA U SUBOTU

Stjuardese i Mišetić sjeli za stol

09.07.2010 u 20:35

Bionic
Reading

Pet sindikalnih središnjica danas je u potpunosti podržalo štrajk Sindikata kabinskog osoblja kao i najavu štrajka solidarnosti Hrvatskog sindikata prometnih pilota

Pregovori u tijeku

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa (CA) Ivan Mišetić i predstavnici Sindikata kabinskog osoblja (SKOZ) na večerašnjem su sastanku pokušali pronaći dogovor i rješenje kako bi se štrajk kabinskog osoblja što prije završio. Razgovor nastavljaju subotu u 8 sati.

Prethodno je Županijski sud u Zagrebu odbio zahtjev Uprave Croatia Airlinesa za zabranom štrajka. Predsjednik Uprave Ivan Mišetić podnio je zahtjev za zabranom štrajka i naknadom štete, tvrdeći da je četverodnevni štrajk koji organizira Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) nezakonit, no sud je odbio zahtjev kao neosnovan. Stjuradese i stjuardi stoga mogu nastaviti sa štrajkom. (HRT)

'U potpunosti podržavamo štrajk Sindikata kabinskog osoblja koji je u tijeku, a koji je sud proglasio zakonitim. Podržavamo i najavu štrajka solidarnosti Hrvatskog sindikata prometnih pilota', navodi se u priopćenju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnog hrvatskog sindikata, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Sindikalne središnjice ističu kako je osnovni zahtjev Sindikata kabinskog osoblja kroz socijalni dijalog putem kolektivnog pregovaranja ostvariti svoje legitimne interese.'Ponašanje Uprave tvrtke Croatia Airlines tijekom procesa kolektivnih pregovora ocjenjujemo neprihvatljivim i za tvrtku u vlasništvu Republike Hrvatske potpuno neprimjerenim', navodi se u priopćenju pet sindikalnih središnjica.

Ističu i da se njihovoj potpori pridružuje i Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) i njeno pan-europsko regionalno vijeće (PERC-ITUC) sa 175 milijuna članova iz preko 150 zemalja.

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) jutros je započeo štrajk u Croatia Airlinesu koji bi trebao trajati do utorka, 13. srpnja, a Županijski sud u Zagrebu danas je odbio zahtjev Uprave Croatia Airlinesa za zabranom tog štrajka.

SKOZ je štrajk započeo nakon što su propali pregovori s Upravom o novom kolektivnom ugovoru, a zahtjevi sindikata vezani su uz poštivanje njihovih nematerijalnih, zakonom propisanih prava.

Zbog štrajka stjuardesa i stjuarda, hrvatski avioprijevoznik objavio je da će danas biti otkazano 33 od ukupno 96 letova, te da će svim oštećenim putnicima biti nadoknađena šteta.