zemunik

Stasao novi naraštaj hrvatskih pilota, završili petogodišnje školovanje

14.06.2018 u 18:15

Bionic
Reading

Učenici-letači 22. naraštaja završili su u četvrtak školovanje za hrvatske vojne pilote u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, priopćilo je Ministarstvo obrane

Radi se o šest polaznika koji su uspješno završili obuku u Eskadrili aviona leteći avionima ZLIN-242L i Pilatus PC-9M, te kadetima koji su završili letačku obuku u Eskadrili helikoptera na BELL-u 206B, čime je zaokruženo njihovo petogodišnje školovanje.

Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona bojnik Robert Ribarić istaknuo je kako su budući piloti aviona danas s Pilatusima PC-9M izveli završni prikaz osposobljenosti kroz presretanja nepoznatog cilja u zraku, uz potporu bojne Zračnog motrenja i navođenja. Pritom su, rekao je, učenici letači djelovali potpuno samostalno, pri čemu je simulirana stvarna situacija presretanja nepoznatog cilja što je ujedno i kruna u školovanju pilota aviona.

Pilot Danijel Rigo iz Našica zadovoljan je što završnim letovima kroz vježbu presretanja ciljeva u zraku potvrđuje sposobnost i vještine koje je uspješno usvojio od nastavnika letenja. "Bilo je zahtjevno, ali trud se isplatio. Kao naraštaj svi smo bili jedan uz drugoga i to zajedništvo je također vrijednost koja je obilježila naše školovanje u Zemuniku", kazao je Rigo.

U MORH-u navode kako su piloti istaknuli da su nastavnici letenja bili zahtjevni, no od njih su mogli naučiti sve ono što ih je dovelo do završne stepenice u školovanju za vojne pilot, pa će neki i nastaviti u borbenom zrakoplovstvu.

  • +15
Letovima iznad Zagreba piloti MiG-ova vježbaju za mimohod Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

 U skupini budućih pilota helikoptera je i Zadranka Anamaria Ćurković. "Ostvarila sam san, a sada se pripremam za odlazak u Vukovar gdje ću biti promovirana u vojnu pilotkinju i časnicu Hrvatske vojske. Završni letovi u obuci noćnog letenja uz pomoć NVG opreme su za mene ujedno bili i najzanimljiviji dio školovanja", kazala je.

 Nakon promocije koja će se održati u Vukovaru, piloti aviona se ponovno vraćaju u bazu Zemunik na nastavak njihovog daljnjeg usavršavanja, dok će piloti helikoptera biti raspoređeni u operativne eskadrile HRZ-a u kojima će također nastaviti nadogradnju letačke obuke.