ADtranz GT6M

Stari između 15 i 20 godina: Ovo su tramvaji koji stižu u Zagreb

23.08.2023 u 16:26

Bionic
Reading

Grad Zagreb je, kako je to jučer priopćio gradonačelnik Tomislav Tomašević, prihvatio ponudu iz Augsburga za kupnju 11 polovnih tramvaja za dva milijuna eura. Riječ je niskopodnim tramvajima tipa GT6M njemačkog proizvođača ADtranza, kapaciteta 154 putnika, od čega je 58 sjedećih mjesta, a također su opremljeni rampama za olakšan pristup osobama s invaliditetom

Na raspisanu javnu nabavu ponuda je pristigla samo iz spomenutog Augsburga, a kako je ustvrdio Tomašević, riječ je o tramvajima koji su stari između 15 i 20 godina. Grad je pak u uvjetima natječaja naveo da ne smiju biti proizvedeni prije 1996. godine i da moraju imati mjesta za minimalno 145 putnika.

Koje su točno godište tramvaji, ZET na svojim stranicama uz objavu fotografija nije naveo, već samo citirao ono što je rekao Tomašević.

Tramvaj iz Augsburga Izvor: Društvene mreže / Autor: Trambahner /YouTube

Zanimljivo je to da je isti tip tramvaja, deset komada, umalo proljetos kupio Lodz u Poljskoj. Oni su pak tražili da tramvaji ne smiju biti proizvedeni prije 1993. godine te da moraju imati minimalno 130 mjesta za putnike i dobili su samo jednu ponudu - također iz Augsburga. Na kraju su odustali od nje.

Prvi novi - stari tramvaj u Zagreb bi trebao stići do kraja listopada ove godine, a zadnji u prosincu 2024. godine.