DOSTA IM JE 'TERORA'

Stanari i aktivisti prosvjedima protiv gradnje u Kupskoj

23.09.2011 u 13:35

Bionic
Reading

'Kad ponovno počnu graditi, ne preostaje nam drugo nego uzeti vrećice u ruke i seliti se', poručila je Barica Orbanić, jedna od stanarki Kupske, točno na četvrtu godišnjicu urušavanja te ulice nedaleko od HEP-a

Iako je od urušavanja Kupske ulice prošlo točno četiri godine, nijedan stanar nije dobio odštetu za popucale i oštećene te jednu potpuno srušenu kuću zbog gradnje HEP-ove podzemne garaže. Malena Kupska tada je doslovno potonula u zemlju, a na godišnjicu tragedije najavljen je nastavak radova na izgradnji podzemne garaže i poslovnog nebodera HEP-a.

Suočeni s novim iskapanjima zemlje, ali i izgradnje osam katova visoke poslovne zgrade, stanari su uz potporu nekoliko nevladinih udruga najavili sve oblike prosvjednih i drugih aktivnosti da bi spriječili dolazak teške mehanizacije u susjedstvo.

'Ograda uzduž Kupske ulice najavljuje izgradnju garaže do 25 metara u dubinu, a onda i poslovne zgrade HEP-a, koja će, kad bude gotova, onemogućiti normalan život u ulici, pa i u cijelom kvartu. Životi će nam ponovno biti ugroženi. Sve je to neprihvatljivo za stanare i na to ne pristajemo', poručio je Viktor Kozar, jedan od stanara okupljenih na obilježavanju godišnjice urušavanja Kupske.

Neki od stanara, poput Samije Bejtović, koja pola stoljeća živi u tom dijelu Zagreba, evocirali su i uspomene na mirno nedjeljno popodne u rujnu 2007. 'Stajala sam uz sam rub provalije kad se urušilo. Nismo ni bili svjesni opasnosti i onoga što se događa. I onda su počeli sanirati, promašili s infrastrukturom, a sad opet počinju. Sigurno nećemo odustati od prosvjeda', odlučna je Samija.

I njezina susjeda Jadranka Petrović strahuje od nastavka radova, ali i gradnje nebodera u susjedstvu, jer tvrdi da će to, zbog blizine poslovnih ureda, biti – 'Big Brother uživo', uz napomenu da će im 'HEP-ovci gledati u dvorišta i sobe'.

'Svi jamče da se ulica neće srušiti, ali nitko ne jamči da se moja i druge kuće neće srušiti od vibracija. Već su oštećene prije četiri godine, a nitko nije mrdnuo da se to sanira. Osim toga, sudski procesi još traju, a oni zatvaraju jamu. Poslije toga nemamo nikakve šanse napraviti novo vještačenje i doći do novih dokaza', upozorava Jadranka.

U HEP-u se ne osjećaju krivima

'Ne osjećamo se krivima za ono što se dogodilo prije četiri godine. U toku je sudski proces, no nitko iz HEP-a nije na optuženičkoj klupi', poručio je Velimir Rajković iz HEP-a koji je također došao na medijsku konferenciju stanara Kupske u povodu četvrte godišnjice urušavanja njihove ulice.
U HEP-u najavljuju da će za otprilike mjesec dana početi gradnja garaže sa šest podzemnih katova, a investicija je vrijedna 40-45 milijuna kuna. Tvrde i da imaju sve neophodne dozvole te je izgrađena tzv. sekantna stijena koja će u potpunosti osigurati Kupsku od mogućeg urušavanja. Upitan zašto počinju gradnju ako sudski postupci nisu završeni, Rajković je rekao da su dužni napraviti sanaciju što prije te je naveo kako će se 'garaža raditi do kote nula tzv. top down metodom koja ne podrazumijeva bušenje rupe, nego izgradnju kat po kat'.
Obraćanje HEP-ovog dužnosnika novinarima razgnjevilo je okupljene stanare koji su mu dobacivali da se 'zna tko je krivac za urušavanje, a to nisu stanari', ali i poručili: 'Da ste pošteni, obeštetili biste stanare i potom utvrđivali tko je kriv.' Sporno im je i to što su ponovno uzeli istog izvođača kao i prije četiri godine.

Uz susjede iz okolnih ulica, potporu stanarima u njihovim nastojanjima i mogućim prosvjedima dali su iz udruga Staro Trnje uređuje prostor (STUP) te Zelene akcije i Prava na grad. 'Kakva je ovo pravna država kad je HEP, zajedno s Tehnikom, kojoj su ponovno povjereni radovi, uspio riješiti sve prepreke da im se omogući nastavak izgradnje garaže, dok su stanari u četiri godine izgubili sve sporove ili im drugi postupci još traju', upitao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

Upozorio je i da su 'presude koje su postale pravomoćne nevjerojatne', pa je naveo primjer presude zbog ometanja posjeda u kojoj se, kako je podsjetio, navodi da se 'ne može utvrditi povezanost između građevinskih radova od strane Tehnike za naručitelja HEP i urušavanja ulica i štete na kućama stanara'.

'Tehnika je rekla da njihovi radnici nisu bili te nedjelje na gradilištu, pa je to dokaz da nema nikakve veze između radova i urušavanja ulice. Cinično je i reći da nije bilo ometanja posjeda jer su stanari sami svojevoljno izašli iz kuća koje su se urušavale, iako je policija zapovjedila evakuaciju stanara', podsjetio je Tomašević.

Uz napomenu da se građani ponovno boje za svoju i sigurnost svojih domova, narušavanje kvalitete života, ali i činjenicu da je nepravedno da se investitorima uklanjaju sve prepreke za nastavak radova, dok četiri godine nema pomaka kad su oštete za stanare u pitanju, nevladine udruge upozoravaju i na urbanističku devastaciju

'Dok je u drugim slučajevima bilo sumnje u upletenost javne vlasti u proces devastacije i preizgrađenosti grada, ovdje je nedvojbena situacija, jer iza HEP-a stoji država. Na djelu je državni teror nad stanovništvom u samom centru grada', kategoričan je Teodor Celakoski iz Prava na grad, uz napomenu da 'stanari Kupske i okolnih ulica ne žele trpjeti teror'.

Iako upozoreni da govori neće zaustaviti kamione i tešku mehanizaciju, stanari i predstavnici nevladinih udruga nisu mogli precizirati kako će izgledati njihove eventualne prosvjedne akcije. Ustvrdili su, na kraju, da je najava akcija dovoljna za početak.

Okupljanje u Kupskoj