NJEMAČKA KANCELARKA

'Stabilnost eurozone najviši prioritet vlade'

10.11.2011 u 17:43

Bionic
Reading

Najviši prioritet njemačke vlade je stabilizirati eurozonu u njezinom sadašnjem obliku, rekla je kancelarka Angela Merkel u četvrtak i time odbacila glasine o sklonosti Berlina za sužavanjem eurozone

Kancelarka je na konferenciji za novinare u Berlinu zapravo ponovila sadržaj priopćenja kojim je njezin glasnogovornik opovrgnuo pisanje Reutersa da njemački i francuski dužnosnici razmatraju jačanje gospodarske integracije, ali s manjom skupinom zemalja.

 

'Imamo samo jedan cilj, a taj je stabilizirati eurozonu u njezinom sadašnjem obliku', rekla je Merkel na konferenciji s rumunjskim predsjednikom Traianom Basescuom.


Poručila je i da Italija, koja je postala epicentar dužničke krize, mora vratiti povjerenje u svoju državu i što žurnije odrediti nasljednika premijera Silvija Bersluconija

Agencija AFP javlja da je i neimenovani francuski izvor potvrdio kako nikakav scenarij o smanjenju eurozone ne postoji i te spekulacije nazvao fantaziranjem, a Europska komisija u Bruxellesu je rekla kako nema nikakvih informacija o takvoj raspravi.

Reuters je u srijedu prenio da njemački i francuski dužnosnici razmatraju planove o radikalnom preustroju Europske unije koji bi uključivao uspostavu integriranije i potencijalno manje eurozone i da zadnjih mjeseci na svim razinama vode o tome intenzivne konzultacije.

'Moramo biti vrlo oprezni, ali istina je da moramo sastaviti popis onih koji ne žele biti dio kluba i onih koji to jednostavno ne mogu', prenio je Reuters neimenovani izvor iz Bruxellesa.

Merkel je u izjavi za novinare inzistirala na važnosti očuvanja europskog jedinstva. Podsjetila je da EU ima zajedničko tržište i Lisabonski ugovor.

Također je poželjela 'koliko god je moguće veći uspjeh' novome mandataru grčke vlade i dodala da će 'Njemačka učiniti sve da surađuje što je bolje moguće' s novom ekipom u Ateni.