OPET U ŠOPINGU

Srbi od Slovenaca kupili radare koji će završiti kod Asada?

16.12.2015 u 22:00

Bionic
Reading

Srbijansko Javno poduzeće Jugoimport SDPR najvjerojatnije će od Slovenije kupiti vojne radare srednjeg dometa američke proizvodnje nabavljene za vrijeme bivše Jugoslavije, potvrdilo je srbijanskom zrakoplovnom portalu tangosix slovensko minstarstvo obrane

Budući je srbijansko ministarstvo obrane prilikom posjete slovenskim kolegama početkom mjeseca napomenulo da nema veze s prodajom spomenutih radara, ostaje nejasno hoće li radarima biti opremljena Vojska Srbije ili će se oni preprodati trećoj strani, kako se špekulira.

Kako navodi spomenuti specijalizirani portal, slovensko ministarstvo obrane je početkom rujna ove godine postavilo javni oglas za prodaju dvaju radara Westinghouse AN/TPS-70 s rokom prikupljanja ponuda do 1. prosinca. U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da sudionici tendera moraju uplatiti 250.000 eura, a prema informacijama kojima raspolaže tangosix, najbolju ponudu dala je tvrtka Jugoimport. Rok natječaja za kupnju istekao je upravo dok je trajala dvodnevni posjet delegacije srbijanskog ministarstva obrane slovenskim kolegama tijekom kojeg je potpisan sporazum o vojno-tehničkoj suradnji.


Zbog visokih troškova eksploatacije slovenska vojska povukla je spomenute radare iz upotrebe te su oni zamijenjeni novim radarima tipa Ground Master GM 403 francuske proizvodnje. Nedavno kupljene američke radare Westinghouse AN/TPS-70, točnije njih četiri, nabavila je bivša JNA za postrojbe zračnog motrenja i navođenja. Ti radari razvijeni su krajem 70-ih godina te predstavljaju jedne od najboljih i najrasprostranjenijih taktičkih radara svog vremena. Tijekom NATO napada na Srbiju i Crnu Goru 1999. jedan primjerak tog tipa je uništen, dok Vojska Srbije danas posjeduje tri takva radara, od kojih su dva operativna.

Valja podsjetiti da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić krajem prošlog listopada u Moskvi dogovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nabavku čitavog arsenala oružja, potaknut skorašnjom hrvatskom nabavkom lakih izvidničkih helikoptera Kiowa te zahtjevom hrvatskog Ministarstva obrane Pentagonu za doniranjem 16 višecjevnih bacača raketa M270, kao i nekim najavama da bi Hrvatska mogla nabaviti balističke rakete dometa 300 kilometara.

Vučić i Putin dogovarali su nabavku transportnih helikoptera Mi-17B i teških strojnica 2A42 kalibra 30 mm, kojima bi se opremili oklopni transporter Lazar BVT 8808-SR srbijanske proizvodnje, dok je u igri bila i nabava sustava za navođenje te raketnih bacača, ali i moguća donacija određenog broja lovačkih zrakoplova MiG-29 te moguća darovnica u obliku sustava protuzračne obrane srednjeg dometa S-300.

‘Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo nabaviti. Nećemo nabavljati oružje koje je, nazovimo ga takvim, ofenzivno, ali moramo zaštititi svoj teritorij’, izjavio je tom prilikom Vučić ne precizirajući tada, a ni kasnije što je konačno dogovoreno.

Iako srbijanskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani hitno treba modernizacija u vidu novih radara, Vučić s Putinom, koliko je poznato, nije dogovorio kupnju nekih od mnoštva ruskih radara različitih dometa, valnih duljina i konfiguracija koje Rusija nudi na tržištu, a čije se cijene kreću od 3 do 50 milijuna dolara za komad.

Budući da Srbija, prema Vučićevu priznaju, nema previše novca za šoping oružja, pojedini vojni analitičari pretpostavljaju da je Srbija kupila radare u Sloveniji po bagatelnoj cijeni koje će potom ‘trampiti’ za ponešto iz arsenala ruske vojske koja bi radare mogla preprodati ili pak darovati svojem savezniku Bašaru al Asadu u Siriji koji koristi prastare sovjetske radare.