PROVJERILI SMO NJIHOVU IMOVINU

Splitski kandidati za gradonačelnika: Kerum ni sam ne zna što ima, favoriti situirani, anonimci siromašni

09.04.2017 u 09:07

Bionic
Reading

Devetero zasad poznatih kandidata za mjesto gradonačelnika ili gradonačelnice Splita prilično se jako razlikuje po materijalnom statusu: oni koji najbolje kotiraju u anketama mahom su solidno zbrinuti i s bračnim drugovima mjesečno zarađuju i do tridesetak tisuća kuna, a nemaju ni problema sa stambenim pitanjem, a oni manje poznati izazivači u svojoj imovinskoj kartici prijavili bi kćeri, pse, bicikle i vjenčane prstene. Dakako, Željko Kerum posebna je priča

U maloj anketi tportala jedino bivši poduzetnik i splitski gradonačelnik Željko Kerum nije pristao odgovoriti na pitanja, što je očekivano s obzirom na to da je godinama ignorirao čak i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Marijana Puljak pak upravo je za nas prvi put ispunila svoju imovinsku karticu.

Kandidati i kandidatkinje, čini se, zaista su pažljivi da im se ne potkrade kakva greška i službeno prijavljuju čak i automobile stare dvadesetak godina ili zemljište kojemu su vlasnici s udjelom od samo osam posto. A govore li istinu oni koji su dosad obnašali vlast kada tvrde da se u prethodne četiri godine nisu obogatili, moći ćemo se uvjeriti tek kada za nekoliko mjeseci osvježe svoje imovinske kartice.

Ivo Baldasar (Splitska stranka)

Splitski gradonačelnik završio je svoj mandat 'manje-više bez promjena', kako se ovog tjedna izjasnio za tportal. No u svoju novu imovinsku karticu morat će uvesti automobil Volkswagen Tiguan, koji je baš nedavno kupio za oko 215 tisuća kuna, a pretpostavlja se da će morati registrirati i povećanje vrijednosti kuće u mjestu Brštanovo, u općini Klis. Ondje su se, na imanju veličine šest tisuća četvornih metara koje je dijelom naslijedila njegova supruga, a dijelom je naknadno kupljeno, proteklih godina događale preinake, proširenja i uređenja. Izgrađen je i bazen.

Obitelj Baldasar i dalje posjeduje stan od 84 kvadrata na elitnim splitskim Mejama, procijenjen na 1,8 milijuna kuna, dva automobila stara 16 godina i manji paket dionica HT-a. U gradonačelnikov mandat ušli su s ušteđevinom od 12 tisuća eura, a tijekom njega prijavili su friško suvlasništvo nad kućom na području Omiša vrijednom 450 tisuća kuna, za koju stoji da je stečena darovnim ugovorom.

Baldasar je po službenim podacima protekle četiri godine primao mjesečnu plaću od 17.582 kune neto, a njegova supruga, zaposlena na Sveučilištu, primala je oko šest tisuća kuna.

Andro Krstulović Opara (HDZ)

'Imam samo malo veću rupu na računu', kazao nam je HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara kada smo ga upitali je li imovinski napredovao u odnosu na doba kada je posljednji put ispunjavao imovinsku karticu. Bilo je to koncem prošle godine, nakon što je (ponovno) izabran za zastupnika u Saboru.

Obitelj Krstulović Opara zarađuje više nego pristojan novac, 18,5 tisuća kuna njegove zastupničke plaće i oko 12,5 tisuća supruginih primanja u KBC-u Split, uz povremena dodatna primanja od nastavničke i edukacijske djelatnosti. Njihova obiteljska kuća od 185 kvadrata, izgrađena na supruginu vlasništvu nakon što je Krstulović prodao dio svog nasljedstva, ima procijenjenu vrijednost od tri milijuna kuna, a imaju i naslijeđeni stan od 24 kvadrata.

U njegovoj imovinskoj kartici navodi se i suvlasništvo nad kućom, zemljištem i vinogradom na području Marjana, treba napomenuti da se radi o nasljedstvu u vrlo malim omjerima, poput 1/12 i 1/32 te da se ni ne radi o vinogradima - jer je to samo formalni podatak iz katastra.

Nemaju štednje, imaju manji udio od tridesetak tisuća kuna u jednom novčanom fondu te umjetninu 'ulje na dasci' vrijednu 80 tisuća kuna, a u voznom parku imaju gotovo 20 godina star skuter i Hyundai star sedam godina, kupljen prije dvije godine kreditom od devet tisuća eura na rok od tri godine.

Željko Kerum (HGS)

'Ovršit ću ti polovni Hyundai!' napisao je Željko Kerum u SMS poruci Andri Krstuloviću Opari, nakon što je ovaj na javnoj televiziji izjavio da su radnici ostali bez posla zbog propasti poslovnog carstva bivšeg gradonačelnika.

Sam Kerum vjerojatno nikada ne bi sjeo u Hyundai - polovan pogotovo - jer se o voznom parku njega i njegove obitelji već raspredaju legende: osim skupocjenog Maybacha, tu su mahom Mercedesi novije generacije, čiji broj nije moguće precizno utvrditi.

Kao, uostalom, ni Kerumovu ostalu imovinu: bivši splitski gradonačelnik svojedobno je službeno prijavio nekretnine u vrijednosti od 24,7 milijuna kuna i štednju od 55 milijuna kuna, no od tada do danas definitivno su se događale drastične promjene. Kerum ih jednostavno nije registrirao: u nekoliko navrata platio je globe koje mu zbog neispunjavanja imovinske kartice odredilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, a u nedavnom razgovoru za tportal najavio je da ih jednostavno namjerava 'plaćati i dalje'.

Kao što će se, ako postane gradonačelnik, i dalje nastaviti baviti privatnim biznisom.

I oko tog dijela vladaju u najmanju ruku nejasnoće: gotovo sve Kerumove tvrtke proteklih su godina ušle u proces predstečajne nagodbe, no to je neslavno propalo pa se danas redaju stečajevi. Njihov vlasnik u različitim fazama o tome je govorio različito: prošle godine tvrdio je da nema više nijednog zaposlenog' i da je tek nakon propasti shvatio tko su mu pravi prijatelji, a ulaskom u predizbornu kampanju izjavio je da i dalje ima petstotinjak zaposlenih i prihode od preko 50 milijuna kuna.

Poznato je da njegova obitelj danas posjeduje manje hotele u Splitu i Rogoznici te građevinsko zemljište na kojemu se najavljuje gradnja velikog stambeno-poslovnog kompleksa. Ali i da se za Kerumovim bivšim firmama vuku repovi prema dobavljačima, koji su u predstečajnim procesima zbrojeni na čak 1,7 milijardi kuna.

Sam Željko Kerum silno se iživcirao na pitanja o imovinskom stanju i odbio razgovor na tu temu.

Marijana Puljak (Pametno)

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak dosad nije imala priliku ispunjavati imovinsku karticu pa je za tportal otkrila što posjeduje: ona i njezina obitelj imaju stanove od 142 kvadrata u Splitu i 50 kvadrata u Zagrebu, ali i dva stambena kredita.

U voznom parku imaju Citroen C3 star dvanaest godina, ali i kredit za njegovu kupnju te Citroen C4 star osam godina.

Od ušteđevine imaju deset tisuća eura na stambenoj štednji.

Marijana Puljak kao voditeljica jednog informatičkog odjela u Splitskoj banci mjesečno zarađuje 13 tisuća kuna, a njezin suprug i sveučilišni profesor Ivica prima oko tisuću kuna više.

Aida Batarelo (SDP i HNS)

Dosadašnja Baldasarova zamjenica Aida Batarelo, kandidatkinja SDP-a i HNS-a za gradonačelnicu Splita, u svojoj imovinskoj kartici prijavila je plaću od 15.339 kuna, a suprug zarađuje 11,5 tisuća kuna. Prije četiri godine imala je dva kredita od ukupno 410 tisuća kuna.

'Mogu ponosno kazati da smo u međuvremenu otplatili kuću i garažu', kazala je Batarelo za tportal. Pojasnila je da se ne radi o prijevremenoj otplati, nego su krediti jednostavno došli svome kraju - taman dva mjeseca prije nego što će suprug otići u mirovinu.

Batarelo je već nekoliko desetljeća vlasnica računovodstvene tvrtke Kogram, koju je za vrijeme mandata dogradonačelnice prenijela na povjerenika, a tu je i automobil Daewoo Kalos iz 2003. godine.

Prije četiri godine nije imala nikakve ušteđevine, a eventualnom napretku uvjerit ćemo se kada ispuni novu verziju imovinske kartice.

Robert Pauletić (Most)

Mostov kandidat za gradonačelnika Splita vlasnik je tvrtke Sonesta (s udjelom od 92,5 posto), u kojoj je bio zaposlen prije nego što je prošle godine imenovan zamjenikom ministra turizma te je primao plaću od oko 14 tisuća kuna. Ondje radi i njegova supruga s prijavljenim primanjima oko četiri tisuće kuna mjesečno.

Pauletić pored toga prima autorske honorare od različitih umjetničkih i izdavačkih djelatnosti, što je u svojoj imovinskoj kartici procijenio na prosječno pet do šest tisuća kuna mjesečno, no za tportal je kazao da su oni varijabilni.

Stan od 39 kvadrata u Splitu stekao je darovnim ugovorom, a ima i prastari Mercedes 230 E i noviji Mercedes A-klase. Nema štednje.

Dragan Markovina (Nova ljevica i Radnička fronta)

Kandidat Nove ljevice, čini se, živi u skladu s njezinim načelima. 'Nemam nikakvu nekretninu, a od pokretnina samo Fiestu iz 2000. i skuter iz 2004. Ostala, ali najvrednija imovina moje su knjige i pas. Trenutno sam nezaposlen', kazao je za tportal Dragan Markovina.

Goran Jugović (Dišpet)

U sličnom je položaju i nezavisni kandidat i čelnik liste Dišpet Goran Jugović.

'Imam Twingo iz 2002. i Megane iz 2003. U imovinskoj kartici svakako ću prijaviti kćerku, psa, bicikl i romobil, a od zlatnine vjenčani prsten i lančić koji sam dobio za krizmu', kaže Jugović za tportal.

'Živim u kući na Marjanu koja je vlasništvo ženine matere, no ona formalno ne postoji i nije ni na nebu, ni na zemlji. Ako jednog dana uspijemo regulirati status, imat ćemo vlastitih 56 kvadrata', dodaje Jugović.

Mirna Kovačić (HSS)

Jedina najavljena kandidatkinja koja doslovno nikada nije poimence spomenuta u anketama i istraživanjima, a predsjednik njezina HSS-a Krešimir Beljak izjavio je da bi 'bio zadovoljan i s jedan posto', silno se uvrijedila na upit o imovinskom stanju.

'Kad treba raditi intervjue, onda me ignorirate i izbjegavate, a tu sam za nebulozna pitanja. Kad je tako, ignorirajte me do kraja', poručila nam je Mirna Kovačić.

Pa, eto, poslušat ćemo je.