tanka IZVJEŠĆA o donacijama

Splićani nisu škrtarili: Pogledajte tko je dosad potrošio najviše u kampanji, a tko je prvak u pedantnosti

10.05.2021 u 17:18

Bionic
Reading

Prva izvješća o financiranju izborne kampanje, koja se podnose tjedan dana uoči samih izbora, tradicionalno su siromašna i mršava, pogotovo u dijelu koji se odnosi na primljene donacije. Konačna izvješća bit će sigurno opširnija, barem ako je suditi po kampanji za Split, sve raskošnijoj. Kandidati i stranke, pokazalo se, najviše troše na online reklamiranje, a neki su bili toliko pedantni da su u izvješćima taksativno nabrajali i 'bankarske usluge' u iznosu od - dvije kune

U dosadašnjem dijelu kampanje službeno je najviše novca potrošio SDP-ov kandidat Ante Franić - čak 231.734 kune, a tomu se može pribrojati i 17.655 kuna formalno potrošenih na promidžbu SDP-ove liste za Gradsko vijeće. Sve su pisali, od troškova reprezentacije do parkinga ili benzina. Neuobičajeno je puno računa upravo s benzinskih crpki, no to se može objasniti podatkom da kombi oslikan Franićevim likom gotovo danonoćno kruži gradom i poziva Splićane na glasanje.

S druge, prihodovne strane, čista je nula: ni Franić ni SDP nisu prijavili ama baš nijednu donaciju. Pretpostavlja se da će glavninu troškova kampanje snositi sama stranka, barem kako je to nedavno objašnjavao Arsen Bauk.

HDZ-ov Vice Mihanović zasad je potrošio 201.689 kuna, uglavnom na plakate, oglašavanje u medijima, honorare suradnika u kampanji i slično. U rubrici donatora registrirano je 20 tisuća kuna, donacija tvrtke Energy service iz Sinja, 10 tisuća kuna od Anđelke Čuljak te po tisuću kuna tvrtke Taho-ST iz Solina i Jurice Jurišića, nekadašnjeg člana splitskog poglavarstva.

Sama Hrvatska demokratska zajednica prikupila je 13 tisuća kuna donacija, od kojih čak 10 tisuća odlazi na prilog tvrtke Jukić-dam. Potrošila je 80 tisuća kuna.

  • +4
Kandidati za gradonačelnika Splita Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Željko Kerum i njegova Hrvatska građanska stranka ipak su podnijeli kakvo-takvo izvješće, što je pomalo iznenađujuće jer se zna da sam Kerum ni kao gradonačelnik ni kao saborski zastupnik nikada nije ispunio imovinsku karticu. U ovom slučaju prijavio je troškove kampanje za gradonačelnika od 99 tisuća kuna, a s druge strane nula kuna donacija. Njegov HGS na oglašavanje je potrošio jednaku svotu (98.936 kuna), ali je prijavio i donaciju tvrtke Joker d.o.o., jedne od onih za koje nitko više pouzdano ne može utvrditi komu zapravo pripadaju. Uglavnom, nekom iz Kerumova kruga.

Troškovima kampanje ističe se i kandidat Centra Ivica Puljak: njegov iznos zasad se zaustavio na 191.656 kuna i upravo on marljivo je zbrajao apsolutno sve - od 'sitnog inventara', preko cestarina i drugih putnih troškova, do spomenutih bankarskih naknada od dvije kune. Zabilježio je 29 donacija, mahom od nekoliko stotina kuna, a najvećim iznosom od pet tisuća kuna isprsio se Roko Roić. U tom dijelu izvješća našao se neobičan podatak o donaciji 12,5 tisuća kuna tvrtke koja izdaje Dalmatinski portal. Provjerili smo taj podatak, pokazalo se kao greška: Puljkova kampanja naprosto je nešto krivo proknjižila.

Sama stranka Centar u dosadašnjem dijelu predizborne kampanje nije imala donacija, ali ni velikih troškova - tek tri tisuće kuna.

Kampanja Jakova Prkića, kandidata koalicije Možemo - Pametno za Split i Dalmaciju - Nova ljevica, zasad je skromnija: za oglašavanje na portalima i Facebooku potrošio je 15 tisuća kuna, donacija nije imao. Sama koalicija imala je sedam donacija građana u ukupnom iznosu od 2800 kuna dok su troškovi ipak narasli na respektabilnih 98.424 kune.

Nezavisnoj kandidatkinji Branki Ramljak, koja izlazi na izbore s poduzetnikom i vlasnikom tvrtke Tommy Tomislavom Mamićem, dosad je uplaćeno desetak sitnih donacija. Njezin suprug uplatio je tisuću kuna, a najveći iznos stigao je od tvrtke Pijesak d.o.o.

Ona sama prijavila je tek 15.370 kuna troškova, no lista Mamić-Ramljak za Gradsko vijeće Splita zato je trošila puno više - ukupno 139.782 kune. Donacija nisu imali.

Kandidat Mosta Ivica Grković nije imao ni donacija ni troškova dok je sama stranka potrošila 21.280 kuna. HSLS-ov Zdeslav Benzon pohvalio se s nekoliko donacija u ukupnom iznosu od 35 tisuća kuna, uglavnom od stranačkih kolega - dosadašnji vijećnik Tonći Blažević, recimo, u dva navrata uplatio je po 10 tisuća kuna. Potrošeno je 50.755 kuna dok sama stranka formalno nije imala nikakvog prometa.

Kod kandidatkinje Domovinskog pokreta Nansi Ivanišević sve rubrike o prihodima i rashodima ostale su prazne, jednako kao i kod koalicije Radnička fronta - SRP. Na krajnjoj desnici kandidat niza manjih stranaka Marijo Popović prijavio je 4500 kuna donacija i 14 tisuća kuna troškova, uglavnom na plakate. Stranke su potrošile nešto sitno i na online oglašavanje.

Na koncu vrijedi zabilježiti to da kampanja Siniše Vuce zasad ništa nije zaradila, ali ni potrošila. Tek je njegova stranka HSS prijavila 25.400 kuna troškova, od čega se čak 20.400 kuna odnosi na usluge tvrtke Samobor tisak. Slučajno ili ne, upravo iz grada predsjednika stranke Kreše Beljaka.