KOMENTAR BOŠKA PICULE

Pjeva li pijan ono što trijezan misli: Hoće li ustaške pjesme odmoći ili pomoći Ivici Puljku?

Boško Picula
Boško Picula
Više o autoru

Bionic
Reading

Kako se bliže lokalni izbori, tako se sve više pojavljuju videosnimke kandidata sa šansama. Nakon što se video s Mostovim kandidatom Marinom Miletićem pojavio u kontekstu gradonačelničkih izbora u Rijeci videozapis Puljkova pjevanja ustaških pjesama mogao bi utjecati na rezultat gradonačelničkog kandidata Centra u Splitu. Pitanje je hoće li mu naštetiti ili pripomoći…

U Hrvatskoj je prošlost uvijek i sadašnjost. Neovisno zbila se 1941. ili 1994. Kandidat za gradonačelnika Splita Ivica Puljak dosad je bio najpoznatiji po svom stručnom bavljenju fizikom elementarnih čestica i polja. U svojoj zadivljujućoj znanstvenoj karijeri, u kojoj treba istaknuti doktorat znanosti iz Pariza te specijalistički rad u švicarskom CERN-u, donedavni član stranke Pametno, a odnedavni član stranke Centar, osobito se istaknuo proučavanjem fizike Higgsova bozona, razvojem elektromagnetskog kalorimetra i fotodetektora te fizikom visokoenergijskih gama zraka. Uz znanstvenu i sveučilišnu karijeru, Puljak je proteklo desetljeće uz suprugu Marijanu Puljak razvijao jednu od političkih opcija koja je u konačnici zaživjela na lokalnoj političkoj sceni te nakon parlamentarnih izbora 2020. ušla u Hrvatski sabor. Njegujući imidž 'mirnog čovjeka Splita', Puljak se istaknuo znanstveničkim diskursom, liberalnim i lijevim političkim idejama te osuđivanjem ekstremizma.

Otkako se bavi politikom, Ivica Puljak redovito je osuđivao ustaški režim u Drugom svjetskom ratu, ali i njegove ovovijeke zagovaratelje. Nedavno je oštro kritizirao proslavu osamdesetogodišnjice proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, koju su njezini pobornici organizirali 10. travnja u gradu čijim prvim čovjekom Ivica Puljak želi postati. 'Građani Splita su uvijek bili i uvijek će biti ponosni na svoju antifašističku prošlost. To je neupitna i neizbrisiva vrijednost', izjavio je tom prigodom kandidat stranke Centar za splitskog gradonačelnika. Nadalje, iz stranke bračnog para Puljak redovito su dolazile poruke da se s ustaškim pozdravom 'za dom spremni' treba obračunati jednom zauvijek jer je kompromitiran u doba NDH. Tako su najviđenije osobe svoje bivše stranke Pametno i, uz Daliju Orešković, svoje sadašnje stranke Centar, dosljedno zagovarale antifašizam radeći u Splitu ono što u Zagrebu sustavno radi platforma Možemo! spajajući intelektualni imidž, urbane politike i osudu zala prošlosti.

  • +4
Ivica Puljak na splitskoj Rivi Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Livi kandidat' za 'livi Split'

Među svim najavljenim kandidatima za gradonačelnika Splita Ivica Puljak u više ispitivanja javnog mnijenja nije samo kandidat koji ima najveću podršku u svom dijelu političkog spektra, nego bi u slučaju ulaska u drugi krug pobijedio i HDZ-ova kandidata Vicu Mihanovića i bivšeg gradonačelnika Željka Keruma. Pritom su Puljku najveća prepreka upravo glasovi splitskih birača centra i ljevice jer se oni, osim na njega, dijele na SDP-ova kandidata Antu Franića i na Jakova Prkića kao zajedničkog kandidata bivših Puljkovih stranačkih kolega iz stranke Pametno, platforme Možemo! i Nove ljevice. Zbog toga je Ivici Puljku, baš kao što je bilo Sandri Švaljek na gradonačelničkim izborima u Zagrebu 2017., ključno ući u drugi krug.

Nakon što se u javnosti, očito ciljano zbog tog drugog kruga, pojavilo videozapis svadbe iz kolovoza 1994., u kojem dvadesetpetogodišnji Ivica Puljak pjeva koloplet ustaških pjesama, znajući kompletne tekstove i intonacije, dojučerašnji miljenik 'livog Splita' lako bi mogao postati 'livim kandidatom'. Ili možda ne? Je li ovakvo podgrijavanje prošlosti, od koje se uostalom sam Ivica Puljak odmah ogradio i ispričao, u pandemijskoj 2021. deplasirano ili kod nas prošlost uvijek pada na plodno tlo?

Željko Kerum ispred konobe Pršut u kojoj je izazvao prvi predizborni incident Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Konkurencija: Plagiranje doktorata, druženje u konobi, mokrenje pred kamerama...

Iako se lokalni izbori često smatraju drugorazrednima u hijerarhiji izbora, pri čemu primat drže parlamentarni, odnosno predsjednički izbori, ovisno o političkom sustavu pojedine države, nerijetko izbori za lokalna i regionalna tijela vlasti poprimaju karakteristike prvorazrednih političkih procesa i događaja. Upravo se to zbiva s ovogodišnjim lokalnim izborima u Hrvatskoj jer nakon njih sljedeće tri godine nema termina za redovne izbore na nacionalnoj razini, a u najveća se četiri hrvatska grada gradonačelnici koji su osvojili svoje mandate prije četiri godine više ne natječu.

Od 2000. prvi čovjek Zagreba Milan Bandić preminuo je u veljači dok su čelni ljudi Splita Andro Krstulović Opara, Rijeke Vojko Obersnel i Osijeka Ivica Vrkić odustali od nove kandidature. U hrvatskoj su pak hijerarhiji lokalnih izbora na prvom mjestu oni zagrebački zbog golema političkog i društvenog utjecaja, a odmah nakon njih splitski. Pritom je upravo Split poznat po svojoj volatilnosti, odnosno promjenjivosti preferencija birača u odnosu na prethodne lokalne izbore. U posljednja su se tri desetljeća u drugom najvećem hrvatskom gradu neprestance izmjenjivali političke opcije i gradonačelnici na vlasti, a otkako su 2009. prvi put provedeni neposredni izbori za gradonačelnički položaj, Split je svaki put birao kandidata oporbene stranke.

Stoga ne čudi sva silina emocija uključenih i u ovogodišnje izbore u gradu pod Marjanom. Kao ni popratni skandali. HDZ-ov kandidat Vice Mihanović suočio se s optužbama za plagiranje doktorske disertacije. Željko Kerum otkako se bavi biznisom i politikom u središtu je skandala, a posljednji je vezan uz druženje sa sucima u jednoj konobi u kojoj je bio disc jockey. HSS-ova akvizicija Siniša Vuco doslovce se pomokrio ispred kamera i sve to slikovito prokomentirao. No najzvučnije je odjeknulo pjevanje ustaških pjesama deklariranog antifašista Ivice Puljka na spomenutoj svadbi, i to u kumskoj ulozi, s obzirom na to da je kandidat stranke Centar bio kum Anti Tonkoviću. On je nedavno osuđen za napad na splitskog aktivista Bojana Ivoševića, a koji je u međuvremenu postao kandidatom za splitskog dogradonačelnika samom Ivici Puljku. Doslovce filmski zaplet.

Performans Dalije Orešković i Marijane Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Poglavnikov bozon

Očito je svijet mali, osobito kada je riječ o lokalnim izborima. I dok dio ocjena ide u smjeru zaključka da je pojavljivanje videorada u javnosti pucanj u kampanju Ivice Puljka, koji teško može istodobno govoriti protiv fašizma, a napamet zna niz ustaških pjesama, drugi dio tvrdi suprotno. Tom se dijelu ocjena priključio i Puljkov suparnik Željko Kerum, tvrdeći da je u pitanju marketinški potez režiran od Marijane Puljak, kojim je Puljak napokon postao 'čovik od krvi i mesa'. Tom se relativiziranju priključila i sama Marijana Puljak jer je suprugu, eto, govorila 'da ne pije'. Na videosnimci Puljak ne djeluje nimalo pijano, naprotiv, niti je iznenađen repertoarom pjesama u kojima se veličaju ustaše, poglavnik Ante Pavelić i fašistički režim Nezavisne Države Hrvatske. Videosnimka je tehnički remasterirana, sačuvana za odgovarajući politički trenutak te je pravi sociološki biser jer dok većina uzvanika pjesmom slavi ustaše, dio njih zgroženo šuti i stoji postrance. Možda je Ivicu Puljka uistinu ponijelo ozračje i puno je važnije ono što govori danas od onoga što je pjevao jučer. Ali Hrvatska nije apsolvirala ni 1940-e, a kamo li 1990.e. Zato će i na lokalnim izborima tema prošlosti biti daleko efektnija nego li tema budućnosti.

Je li sve to zapravo pripomoglo Puljku da zagrabi u bazen birača desnije od njegova Centra i tako dođe do prijeko potrebnih glasova za drugi krug? Ili će svojedobnim pjevanjem stihova 'boj se bije, bije, ustaški se barjak vije' zauvijek napustiti politiku i vratiti se fizici te se nadalje baviti Higgsovim, a ne poglavnikovim bozonom. U politici je, baš kao i na tržištu, pet puta teže pridobiti nove birače, odnosno potrošače, nego li sačuvati postojeće. Zbog toga su izbore izgubile obje SDP-ove vlade te mnogobrojni lokalni čelnici.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Jutarnji list

To što je netko pjevao ustaške pjesme prije dvadeset i sedam godina može utjecati na percepciju birača samo ako je kasnije gradio imidž na beskompromisnom osuđivanju te ideologije. A to bi valjda trebalo biti standardno u državi koja se i u svojim izvorišnim ustavnim osnovama poziva na odluke ZAVNOH-a nasuprot NDH-u. Može se biti i 'pijanom budalom', kako je sam sebe opisao predsjednik SDP-a Peđa Grbin, snimljen u pjevanju repertoara Marka Perkovića Thompsona, kojemu je slogan 'Za dom spremni' dio najpoznatije pjesme. Problem je ako je netko licemjeran, ne budala, tko jedno radi u opuštenom stanju, a drugo u uštogljenom. Koje je stanje tada pravo? Pjeva li pijan ono što trijezan misli?

Možda će i njega mimoići ishodi skandala i kvaziskandala kakvi prate velik broj hrvatskih političara. Jedna je videosnimka dinamizirala gradonačelničke izbore u Rijeci nakon što se čulo i vidjelo da Mostov kandidat Marin Miletić ljude koji su okrenuli leđa Isusu uspoređuje sa psima koji se 'vraćaju jesti svoju rigotinu'. Miletić je, inače, vjeroučitelj. Puljak je, inače, fizičar i briljantan u svojoj struci. Na lokalnim će izborima, na kojima se natječe za položaj gradonačelnika Splita, doznati da je politika zamršenija od subatomskih čestica.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.