izbori pod marjanom

[DOKUMENT] Gusto pred izbore u Splitu. Tko će od 11 kandidata biti novi poteštat? U igri za splitsko Gradsko vijeće čak 14 lista

04.05.2021 u 13:41

Bionic
Reading

Tko će upravljati Gradom pod Marjanom sljedeće četiri godine? Odluka o tome najvjerojatnije će pasti u drugom krugu lokalnih izbora. U utrku za nasljednika Andre Krstulovića Opare ušlo je 11 kandidata dok je u igri za splitsko Gradsko vijeće 14 lista

Split je specifičan jer se u njemu, za razliku od Zagreba i Rijeke, koji su dva desetljeća imali istog gradonačelnika, gradonačelnici mijenjaju svake četiri godine. Još niti jedan splitski gradonačelnik nije uspio osvojiti dva mandata zaredom.

Za nasljednika Ante Krstulovića Opare koji ne izlazi na ove izbore natječe 11 kandidata: Zdeslav Benzon (HSLS), Ante Franić (SDP, HSU), Ivica Grković (Most), Nansi Ivanišević (Domovinski pokret), Željko Kerum (HGS), Vice Mihanović (HDZ), Marijo Popović (HSP, HS, HKS, Hrast), Jakov Prkić (Možemo!, NLJ, Pametno za Split i Dalmaciju), Ivica Puljak (Centar), Branka Ramljak (grupa birača) i Siniša Vuco (HSS).

Kandidati za gradonačelnika Splita by Tportal.hr on Scribd

Utrka u Splitu, ako je suditi prema predizbornim anketama, bit će znatno neizvjesnija nego recimo u Zagrebu.

Ankete najviše šanse daju HDZ-ovom Vici Mihanoviću, potom su između 10 i 15 posto Ivica Puljak, Željko Kerum i Ante Franić.

Što se tiče Gradskog vijeća Splita, građani će birati kandidate na 14 lista.

Kandidacijske liste za Gradsko vijeće Grada Splita by Tportal.hr on Scribd