zanimljiva izjava potaknula raspravu

SPD vodi na njemačkim izborima, no hoće li i sastaviti Vladu? Povijest je pokazala da postoje i iznenađenja...

26.09.2021 u 21:47

Bionic
Reading

SPD kao vodeća stranka na njemačkim parlamentarnim izborima trebao bi biti prvi izbor za sastavljanje buduće vlade, koja će definitivno biti koalicijska. No iako u SPD-u već proglašavaju svog Olafa Scholza novim kancelarom, povijest je pokazala da nije uvijek najveća stranka sastavljala Vladu

Na tzv. 'okruglom stolu slonova', debati koja se u Njemačkoj održava nakon zatvaranja birališta, čelnik konzervativaca Armin Laschet dao je naslutiti da ne mora nužno uvijek najjača stranka sastavljati vladu. Takva tvrdnja nasmijala je kandidata za kancelara SPD-a Olafa Scholza, no povijest bilježi da su se situacije o kojima govori Laschet ipak događale.

To što ćete postati najveća stranka na njemačkim saveznim izborima nije jamstvo da ćete formirati vladu, piše za BBC Matt Qvortrup, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Coventry.

Godine 1969. Kurt Georg Kiesinger iz CDU -a osvojio je gotovo 50 posto glasova. Čak je primio čestitku od Richarda Nixona, tadašnjeg predsjednika SAD -a. No ostale stranke formirale su vladu bez njega pod socijaldemokratom Willyjem Brandtom.

Slično se dogodilo i 1976. kada je CDU Helmuta Kohla osvojio je najveći dio glasova, ali su udružene snage SPD-a i liberalnog FDP-a formirale koalicijsku vladu.

Isto bi se moglo dogoditi i sada. Čak i ako Scholz pobijedi, Zeleni, CDU/CSU i FDP mogli bi sastaviti vladu bez SPD-a.