zatvorena birališta

[FOTO/VIDEO] Stigli prvi neslužbeni rezultati njemačkih izbora: Utrka gotovo izjednačena, SPD tvrdi da ima novog kancelara, CDU/CSU priznali da nisu zadovoljni rezultatima

26.09.2021 u 18:17

Bionic
Reading

U Njemačkoj su se u nedjelju održali parlamentarni izbori, a po zatvaranju birališta u 18h objavljene su i prve izlazne ankete prema kojima SPD osvaja najviše glasova, 26 posto, CDU/CSU 24 posto, Zeleni 14,5, FDP 12 posto, AfD 10 posto, Die Linke 5 posto, a ostali 8,5 posto.

21.57 Iako su i u CDU/CSU i u SPD-u ustvrdili da će formirati vladu, kako bi to ispunili morat će nagovoriti i Liberalne demokrate (FDP) i Zelene na koaliciju. Kako piše Spiegel, većina birača Zelenih ne želi u Jamajka koaliciju (CDU, Zeleni, FDP), a simpatizeri FDP-a su u nešto manjoj mjeri za Semafor koaliciju (SPD, FDP, Zeleni).

21.55 Stigli su novi neslužbeni rezultati. Prema projekcijama ARD-a, SPD i dalje vodi s 25,8 posto, dok je unija CDU/CSU druga s 24,2 posto. Na trećem mjestu su Zeleni s 14,3 posto, a na četvrtom Liberalni demokrati s 11,5 posto. AfD dobiva 10,6 posto, a Ljevica 5 posto.

21.00 Na 'okruglom stolu slonova' čelnik konzervativaca Armin Laschet sugerirao je da i stranka koja bude druga po broju glasova može sastaviti vladu.

'Osoba koja postane kancelar mora okupiti stranke, i nije svaki put stranka s najvećim brojem glasova sastavljala vladu', rekao je Laschet.

'Nijedna stranka nije dovoljno jaka da sama formira vladu i morat ćemo pronaći što više zajedničkih točaka, što će značiti tri političke stranke', rekao je Laschet.

S druge strane, kandidat za kancelara SPD-a Olaf Scholz nasmijao se na sugestije da stranka koja osvoji

Lider lijevog centra Olaf Scholz nasmijao je sugestije da 25 posto glasova nije dovoljno za sastavljanje vlade. Sholz je rekao da je upravljanje Njemačkom s konzervativcima posljednjih godina izgledalo više poput koalicije tri stranke, aludirajući kako se činilo da je Markus Söder, šef CSU -a, često vodio zasebnu politiku od unije s CDU-om.

Scholz je također jasno rekao da ima najviše zajedničkog sa Zelenima, dodavši da je 'njegova želja biti konstruktivan'.

Čelnik Liberalnih demokrata Christian Linder dao je naslutiti da je spreman razgovarati samo s velikim strankama, dodavši da za koaliciju neće biti potrebne 'marginalne' stranke. Pritom je mislio na desni AfD i Ljevicu.

Upitana o koalicijskim razgovorima, Annalena Baerbock iz Zelenih rekla je da ima jasan mandat da u sljedećoj vladi progura klimatski plan.

20.08 Svaki tren trebala bi započeti debata uživo na televiziji u kojoj će sudjelovati glavni kandidati za kancelara. Elefantenrunde, doslovno okrugli stol slonova, njemačka je politička tradicija koja na debati okuplja čelnike glavnih stranaka nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Debata se emitira na najvećim njemačkim televizijskim kanalima i indikator je onoga što stranački čelnici misle o rezultatima, ali i može ponuditi natruhe odgovora tko bi s kime mogao koalirati.

S obzirom na to koliko je utrka napeta, moglo bi biti prilično napeto jer su dvije glavne stranke - SPD i savez CDU/CSU - obje poručile da će sastaviti vladu.

BBC pojašnjava i zašto je debata dobila ime po slonovima. Odgovor je jednostavan - zato što su svi uključeni politički teškaši.

19.51 Rezultatima su zadovoljni i u stožeru Zelenih. Njihova kandidatkinja za kancelarku Annalena Baerbock kaže da su brojke 'fantastične'.

'Imamo mandat za budućnost', poručila je. 'Njemačkoj je potreban novi početak i 'klimatska vlada', rekla je Baerbock, čija će stranka biti jedan od glavnih kandidata za pregovore o budućoj Vladi.

  • +6
Stožer Zelenih Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER / POOL

19.20 Stigli su i prvi neslužbeni rezultati, no utrka u Njemačkoj je i dalje tijesna, javlja BBC. SPD je i dalje prvi s 24,9 posto, dok CDU-CSU osvaja 24,7 posto. Zeleni imaju 14,8 posto.

19.01 Nakon CDU-a stiglo je i obraćanje iz stožera SDP-a, gdje je Olaf Scholz, njihov kandidat za kancelara, dočekan s dugotrajnim pljeskom.

'Vrlo sam sretan što vas vidim u tolikom broju i vrlo sam sretan zbog rezultata. Glasači su odlučili da SPD ide prema gore i to je nevjerojatan uspjeh. Drago mi je što su građani ove zemlje glasali na način na koji su glasali - da je rezultat SPD-a bolji nego ikad. Ovo je biti vrlo duga izborna noć, no sigurno je da su mnogi glasali SPD i žele promjenu vlasti i žele da novi kancelar bude Olaf Scholz. U kampanji smo se zalagali za modernizaciju industrije, zaustavljanje klimatskih promjena i otvorenije i pravednije društvo', kazao je Scholz.

  • +16
Stožer SPD-a Izvor: EPA / Autor: FOCKE STRANGMANN

'Mi smo pragmatična stranka koja zna kako vladati, ali pokazali smo i da imamo znanje za upravljanje državom i zanamo kako Njemačku ostaviti jedinstvenom.Siguran sam da će građani biti zadovoljni s odlukom da glasaju za SPD', kazao je Scholz čiji je govor stalno bio isprekidan pljeskom i povicima.

'Sada pričekajmo konačne rezulate i onda ćemo početi s radom', dodao je Scholz.

18.50 Nakon prvih izlaznih anketa iz stožera CDU-a obratio se njihov kandidat za kancelara Armin Laschet, koji je prvo zahvalio angeli Merkel na vođenju Njemačke posljednjih 16 godina.

'Bilo je jasno da će bez kancelarke ovo biti vrlo tijesna utrka. I to se dogodilo. Nemamo konačne rezulate, ali možemo odmah reći da nismo zadovoljni s dosadašnjim rezultatima. Bit će to duga noć. Rezultati izbora donose velike izazove za sve stranke i nijedna stranka ne može se sama suočiti s tim izazovima. Morat ćemo prevladati razlčitosti i držati Njemačku na okupu. Po prvi put ćemo imati nacionalnu vladu s tri koalicijska partnera. Napravit ćemo sve da sastavimo vladu s konzervativcima kao glavnim partnerom. Njemačka treba koaliciju za budućnost, koaliciju za veću održivost i vezano uz klimu i uz financije', rekao je Laschet.

  • +12
Stožer CDU-a Izvor: EPA / Autor: SEAN GALLUP / POOL

'Dobili smo jasan mandat od svojih birača. Glas za uniju glas je protiv lijeve vlade', rekao je Laschet.

'Učinit ćemo sve što možemo da formiramo vladu koju će voditi CDU', zaključio je.

18.30 Odmah je krenulo i zbrajanje mandata mogućih koalicija, pa tako ispada da bi najviše mandata mogla okupiti tzv. Semafor koalicija SPD-a, Zelenih i liberalnog FDP-a, čak 434. Za apsolutnu većinu potrebno je imati 379 mandata. Aktualna koalicija SPD-a i CDU/CSU-a imala bi 413 mandata, a još bi većinu mogla iskombinirati i koalicija CDU/CSU, Zeleni, FDP sa 417 zastupnika.

18.20 Objavljene su izlazne ankete njemačkih izbora prema kojima SPD osvaja najviše glasova, 26 posto, CDU/CSU 24 posto, Zeleni 14,5, FDP 12 posto, AfD 10 posto, Die Linke 5 posto, a ostali 8,5 posto. Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić na svom je twitter profilu komentirao kako je to najgori rezultat Unije CDU/CSU ikada, dok je novinar N1 televizije Hrvoje Krešić izračunao da je njihov rezultat 8,9 postotnih bodova slabiji nego na prošlim izborima, dok je rezultat SPD-a 5,5 postotnih poena bolji. Desni AfD ostvario je 2,6 postotnih poena slabiji rezultat, a Zeleni 5,6 postotnih poena bolji nego na prošlim izborima.

Izvor: Wochit / Autor: AFP TV
  • +13
Izbori u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: MAJA HITIJ/ POOL