tri partnera

Njemačku će i dalje voditi koalicija: U ponudi su različite boje, ali i neobična imena budućih partnerstva

26.09.2021 u 21:08

Bionic
Reading

Nakon objave prvih izlaznih anketa, ali i prvih neslužbenih rezultata jasno je jedino da će na vlasti u Njemačkoj ponovno biti koalicija. No, dosadašnju 'veliku koaliciju' mogle bi zamijeniti neke s neobičnim imenima

Među onima koja se ističe prva je tzv. 'Semafor' koalicija koja bi bila sastavljena od SPD-a, Liberalno-demokratske stranke i Zelenih. 'Semafor' označava boje te tri stranke - crvenu, žutu i zelenu.

Šanse ima i za tzv. koaliciju 'Kenija'. U njoj bi partneri bili SPD, CDU/CSU i Zeleni. Takva je koalicija bila na vlasti u državi Brandenburg. Na saveznoj razini ovo bi bilo prvi put.

U njemačkim medijima spominje se i tzv. 'Jamajka' koalicija koju bi mogli složiti CDU/CSU, liberalni demokrati i Zeleni. Ovakva koalicija mogla bi biti privlačna konzervativcima, no Zeleni i liberalni demokrati nisu lagani partneri, a sličan pokušaj sastavljanja koalicije nije uspio nakon posljednjih izbora 2017. godine.

Naravno, moguć je i nastavak dosadašnje suradnje pa da Njemačkom vlada tzv. GroKo koalicija, odnosno 'velika koalicija' koju tvore CDU/CSU i SPD. No, u tom slučaju nastavi li SPD voditi, ta bi stranka dala kancelara, a to bi onda bio Olaf Scholz.

Bojama njemačke zastave obilježena bi mogla biti tzv. koalicija 'Njemačke', u kojoj bi bili CDU/CSU, SPD i liberalni demokrati. Međutim, nastavi li SPD voditi kako pristižu rezultati, sastavljanje ovakve koalicije neće biti prvi izbor.

Crveno, crveno i zelena koalicija mogla bi okupiti SPD, Zelene i stranku Ljevica. Ova koalicija bauk je kojim su konzervativci plašili birače, no šanse za sastavljanje ove koalicije ipak su male. Naime, SPD i Ljevica imaju burnu povijest odnosa, a teško da bi i SPD pristao na neke ekstremne vanjskopolitičke stavove Ljevice.

Moguća je i zeleno-crna koalicija, no zajedno bi CDU/CSU i Zeleni imali premali postotak za slaganje vlade.