razlog nije poznat

Smjena na čelu slovenskih socijaldemokrata: Židan odstupio, mijenja ga Tanja Fajon

28.05.2020 u 14:10

Bionic
Reading

Slovenski Socijalni demokrati (SD) objavili su u četvrtak na svom Twitter profilu da je Dejan Židan, koji je tu stranku vodio proteklih šest godina, obavijestio svoje kolege u vodstvu da odstupa s tog položaja s današnjim danom

Kako prenose slovenski mediji, razlog za Židanovu odluku nije poznat, a više će se znati nakon popodnevne konferencije za novinare u sjedištu stranke. Mediji prenose da će vodstvo stranke privremeno, do izbornog kongresa, preuzeti istaknuta zastupnica socijaldemokrata u Europskom parlamentu Tanja Fajon.

Židan je agrarni inženjer, a u politiku je ušao na nagovor tadašnjeg premijera Boruta Pahora koji ga je uključio u koalicijsku vladu koju je vodio od 2008. do 2011. godine. Od tada je Židan bio član više koalicijskih vlada, kao ministar poljoprivrede, a iskušao se i na mjestu predsjednika parlamenta.

Znale su se iznositi i ocjene da mu nedostaje politička karizma, odnosno da stranku u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa nije uspio dovesti do pozicije koja bi joj osigurala istaknutiju političku ulogu središnje stranke lijevog centra i istaknutiju ulogu u koalicijama u kojima je bila prisutna.