optužbe oporbe

Slovenija: Nije bilo liste 'za odstrel' među oboljelim štićenicima domova

25.05.2020 u 20:55

Bionic
Reading

Dva slovenska ministra zanijekala su u ponedjeljak da se štićenicima slovenskih domova za starije osobe u vrijeme epidemije koronavirusa uskraćivalo liječenje u bolnicama, pa su umirali u tim institucijama.

"Svi kojima je bilo potrebno liječenje premješteni se u bolnicu, osim kod lakših oblika bolesti bez izrazitih znakova respiratornog infekta ili upale pluća ", kazao je ministar za zdravstvo Tomaž Gantar.

Time je odgovorio na tvrdnju zastupnika stranke Ljevica (L) kojom se sugeriralo da su teško oboljeli stariji štićenici ostavljani da umru u domu,.

Zastupnik je kazao da ima i informacije kako su postojali popisi otpisanih bolesnika, odnosno "liste za odstrel" po kojima se određivalo koga poslati u bolnicu, a koga ne.

Među 107 smrtnih slučajeva kod zaraženih koronavirusom u Sloveniji najviše je onih koji su živjeli u domovima za starije i nemoćne, njih oko 80 posto.

No,  Gantar je upozorio da su štićenici tih ustanova u prosjeku stari oko 86 godina, a mnogi umrli su uz koronavirus imali i druge bolesti.

Ministar za rad i socijalnu skrb Janez Ciglerja Kralj pohvalio se činjenicom da virus nije prodro u 90 posto domova za starije, a izrazitije je pogodio samo njih četiri-pet, gdje je i smrtnost bila veća.

Vlada je reagirala, rekao je, formirajući zdravstvena povjerenstva i tamo gdje je trebalo pokrajinske liječničke timove za starije u domovima na tom području, kako bi se infekcija ograničila i izolirala.

Zaposleno osoblje u slovenskim domovima za starije tužilo se od početka epidemije da su se neke od tih ustanova bez potrebne opreme suočile s potrebom njege teško oboljelih štićenika kao da se radi o bolničkim ustanovama i to bez potrebnog kadra s medicinskim znanjem, što je bilo teško izdržati.