ukupno 1469 zaraženih

Slovenija bez novozaraženog u 24 sata, u bolnicama još samo 9 oboljelih

26.05.2020 u 14:39

Bionic
Reading

U Sloveniji u zadnja 24 sata na 754 testiranih nije zabilježen nijedan slučaj novooboljelog od koronavirusa, a u bolnicama je još samo 9 oboljelih od covida-19, objavila je u utorak slovenska vlada

Ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije tako i dalje ostaje ostaje 1469. U dvije bolnice, u Ljubljani i Mariboru, još je samo devet pacijenata sa zarazom koronavirusom, od čega dvoje na intenzivnoj njezi, a u klinici Golnik koja je od početka epidemije djelovala kao jedna od covid-bolnica više nema oboljelih, pa se danas zatvara za te pacijente, potvrdio je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin.

U zadnja 24 sata umro je još jedan oboljeli od covida-19, čime se broj smrtnih slučajeva popeo na ukupno 108, ali se stanje u domovima za starije, među čijim je štićenicima bilo najviše umrlih među zaraženima, stanje se također jako poboljšalo i stabiliziralo.

Zbog dobre epidemiološke situacije za koju je sinoć u razgovoru za tv postaju Nova24.tv.si premijer Janez Janša ponovio tvrdnju kako je "najbolja u Europi" i znači velik uspjeh njegove vlade i medicinskog osoblja, ali i građana koji su se pridržavali propisanih mjera, Slovenija i dalje popušta s mjerama ograničenja kretanja i socijalnog života, a sve je više vladinih naznaka da će se od idućeg tjedna u školske klupe vratiti i svi učenici u osnovnim i srednjim školama koji su se do sada učili "na daljinu".

Što se tiče režima ulaska u Sloveniju vlada je donijela novu odluku koja je na snagu stupila s današnjim danom, ali u njoj nema mnogo izmjena u odnosu na dosadašnje stanje. Ona određuje da se načelno, ali uz taksativno navedene izuzetke, svim osobama koje imaju stalno ili privremeno boravište u Sloveniji pri ulasku u zemlju određuje 14-dnevna karantena, a izuzetak je jedino poseban relaksiraniji režim koji je temeljem bilateralnog dogovora već prije postignut s Hrvatskom.

Sličan dogovor Slovenija se nada uskoro postići s Mađarskom, a do 15. idućeg mjeseca svakako i s Austrijom iz koje je u normalnim ljetnim sezonama i u Sloveniju dolazilo mnogo turista. Među izuzecima od karantene nakon ulaska u Sloveniju su među ostalim državljani susjednih država koji u Sloveniji imaju zemlju ili nekretninu ili s obje strane granice obrađuju zemlju, osobe koje u Sloveniji imaju naručen i planiran zdravstveni zahvat, izuzeci su i za strance koji se u Sloveniji obrazuju i školuju ili u zemlji imaju bližu rodbinu i neki drugi i slični slučajevi.