HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA

'Slavonija je odjednom ispala dvostruko razvijenija!'

30.08.2012 u 18:42

Bionic
Reading

Hrvatski župani danas su uputili i službene zahtjeve za hitnim sastancima s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrima poljoprivrede i regionalnog razvoja Tihomirom Jakovinom i Brankom Grčićem, izvijestili su iz Hrvatske zajednice županija iz koje i u priopćenju upozoravaju da će Vladina odluka o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije najviše pogoditi najsiromašnije županije

Hrvatska zajednica županija u priopćenju se osvrće i na današnju izjavu prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da 'umjesto plakanja pokažu sposobnost', koju 'ocjenjuju neumjesnom i ciničnom, jer hrvatske županije imaju i Agencije za regionalni razvoj i projekte, no njihova realizacija nije moguća bez suradnje s državom i novca'.

Dokaz tomu su, kako se ističe, dosad povučena sredstva iz EU fondova, što je realizirano u suradnji s državom.

Župani ponavljaju svoje upozorenje da je u nerazvijenim regijama naprosto nemoguće iznaći i minimum od 20 posto sredstava za sve pripremljene projekte koje su lokalne samouprave dužne osigurati kako bi se uopće dobila bespovratna sredstva iz EU fondova koja pokrivaju do 80 posto troškova projekata.

'Cilj podjele na statističke regije trebao je biti produljenje vremena za povlačenje sredstava iz EU fondova, jer su ona na raspolaganju samo do trenutka postizanja europskog prosjeka BDP-a. Ulaskom razvijenih gradova poput Zagreba i Varaždina u statistike Slavonije i Baranje, te će nerazvijene i siromašne regije prije doseći europski prosjek BDP-a, dakle, imat će manje vremena i iz EU fondova će automatski moći ostvariti daleko manje novca za razvoj', ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić.

Novom podjelom na dvije regije, najsiromašnijim i najnerazvijenijim županijama, poput onih u Slavoniji i Baranji, prema kriterijima EU, automatski je povećan BDP, jer u izračun prosjeka regije ulazi i Zagreb. Tako je BDP u Slavoniji i Baranji preko noći narastao sa 36 na 64 posto prosječnog BDP-a EU, a pritom ne samo da se ništa nije promijenilo na bolje, već će im šanse za dobivanje prijeko potrebnih sredstava za regionalni razvoj biti izjednačene sa Zagrebom, čiji je BDP sa 125 zahvaljujući novoj podjeli pao na 75 posto, navodi se u priopćenju.

'Upravo zato ovu ishitrenu Vladinu odluku župani ne mogu prihvatiti, a nejasno je zašto im se ni ovaj put, kao ni kod izrade nacrta novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, nitko nije obratio niti zašto nisu uključeni u donošenje ovako važnih odluka', ističu iz Hrvatske zajednice županija i ponavljaju primjedbe koje su na taj zakonski prijedlog, kao i na novu podjelu na dvije statističke regije, iznijeli na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Župani se nadaju kako će na njihov zahtjev za susretom i dogovorom ovaj pute iz Vlade pozitivno odgovoriti. 'Ovo je poziv za suradnju kako bi zajednički doprinijeli razvoju Slavonije i cijele Hrvatske', zaključuje se u priopćenju.