ANALITIČAR IVAN RIMAC:

Škoro i Penava u Slavoniji su prijetili praznom puškom: HDZ ih je slomio kad je punom snagom udario na SDP

06.07.2020 u 16:12

Bionic
Reading

HDZ je prilično neočekivano ostvario laku pobjedu u Slavoniji, za koju su stručnjaci smatrali da će im dobar dio biračkog kolača otkinuti Domovinski pokret Miroslava Škore. Predviđanja su se temeljila na činjenici da je Škoro na predsjedničkim izborima upravo na tom području osvojio najveći broj glasova. Međutim na nedjeljnim izborima HDZ je u dvije slavonske izborne jedinice, IV. I V., osvojio čak 16 mandata, po osam u svakoj, dok ih je Domovinski pokret Miroslava Škore osvojio tek šest, po tri u svakoj

Politički analitičar Ivan Rimac smatra da je takav rezultat u Slavoniji djelomično posljedica kampanje koju su vodili HDZ i njihov predsjednik Andrej Plenković, a koji je na dva načina zaustavio kampanju i rast Domovinskog pokreta.

‘U početku je vrlo jasno napao Domovinski pokret i bio je vrlo agresivan prema njima. Međutim pravo zaustavljanje Domovinskog pokreta nastalo je kada je svoj fokus prebacio na SDP. Svakim novim potezom i smanjivanjem šansi da Davor Bernardić dobije izbore praktički je davao do znanja glasačkom tijelu, na koje je atakirao Miroslav Škoro, da je on prava brana dolasku ljevice na vlast, a ne Škoro’, smatra Rimac.

Drugo, objašnjava Rimac, svojom je samouvjerenošću davao dojam svim prebjezima iz HDZ-a da su napravili pogrešan potez i da je najvjerojatnije ono što Škoro nudi samo privremeni bljesak, a da će se na kraju svi morati vratiti HDZ-u.

Ponovo se pokazalo da HDZ-ovi otpadnici, kao što je to najnoviji slučaj s Ivanom Penavom, imaju malu šansu za neku prosperitetniju političku budućnost. Rimac kaže da HDZ počiva na tome da gradi poziciju stranke koja ima moć i svaki otpadnik gubi tu moć koju daje stranka.

U slučaju ultimatuma, razbijanje Škorine skupine

‘Ljudi glasaju za HDZ bez obzira na to tko je na listama, koja su imena i kojim su aferama opterećeni. Bitno je samo da oni predstavljaju opciju koja je sigurno blizu vlasti, ako ne na vlasti’, smatra Rimac.

Pitali smo Rimca kakva je politička budućnost Ivana Penave, vukovarskog gradonačelnika koji je dugo unutar stranke rovario protiv Andreja Plenkovića, a onda pred same izbore zadao velik udarac HDZ-u kada ih je napustio s cjelokupnom stranačkom podružnicom i potom prešao u redove Domovinskog pokreta.

  • +29
Stožer Domovinskog pokreta Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Rimac kaže da je Penavina pozicija jako teška što se tiče njegove ambicije da znači nešto u politici. Smatra da će Plenković u prvom redu vagati koliko mu ulazak u koaliciju sa Škorom remeti međunarodni ugled, do kojeg izuzetno drži.

Ako iz Škorina pokreta budu stizali ultimativni zahtjevi, ističe Rimac, vjerojatno je da će Plenković sastaviti Vladu s manjim akterima, a da će pritom pokušati razbiti Škorinu skupnu na one koji bi prešli Plenkoviću i one koji bi ostali dosljedni onome što su zagovarali.

‘Tu u prvom redu ispadaju i Penava i Hasanbegović, pa vjerojatno i sam Škoro’, mišljenja je analitičar.

Dvije strategije

Postoje dvije strategije budućeg razvoja događaja i svaka za sebe ima svoju vrijednost. Jedna je da pruži Škorinu timu da praktički porekne sve ono što je govorio u predizbornoj kampanji te da sastavi većinu s HDZ-om, što bi bila vrlo moćna i velika većina čak i kada bi poneki od Škorinih zastupnika odbio tako nešto.

‘Naravno, neki bi se trebali psihički slomiti s obzirom na ono što su govorili u kampanji, ali smatram da je velika većina to spremna podnijeti samo da bi ostala u igri ili da bi došla na vlast', kaže.

Druga je opcija, smatra Rimac, to da Plenković krene starim putem skupljajući mrvice, odnosno male skupine i pojedince tipa HNS, Reformisti i manjinci te da tako krene u discipliniranje, pa čak i kažnjavanje Škorina pokreta kako bi im dao do znanja da neće trpjeti disidentske istupe iz HDZ-a kao što je bio slučaj s Penavom.