SVE STRANKE I IZBORNE JEDINICE

[GRAFIKE] Neke znate, neke ćete tek upoznati: Ovo su ljudi koje ste izabrali u Sabor

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 06.07.2020 12:56
  • Objavljeno 06.07.2020 u 12:27
Bionic
Reading

Među 151 zastupnikom u 10. sazivu Sabora sjedit će njih 66 s liste HDZ-a, ali i 41 s liste Restart koalicije. U nastavku donosimo koga ste sve izabrali u Sabor

Prema posljednjim, još uvijek nepotpunim rezultatima iz Državnog izbornog povjerenstva, s HDZ-ove liste u Sabor će 66 zastupnika, s liste koalicije Restart 41, s liste Domovinskog pokreta njih 16, s liste Mosta osam, koalicija okupljena oko platforme Možemo imat će sedam zastupnika, troje ih dolazi s liste koalicije koju čine Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus, jednog zastupnika imat će HNS te jednog Reformisti Radimira Čačića.

Tko će doista sjediti u Saboru, vidjet će se nakon sastavljanja Vlade, kada budući ministri u Sabor pošalju svoje zamjene, ali i kada župani, koji po zakonu ne mogu biti istovremeno i zastupnici, također odrede tko će ih zamjenjivati. Tada će biti i poznato koliko će zapravo stranaka biti parlamentarno, ali kako sada stoje stvari, moglo bi ih biti više od 20.

1. izborna jedinica

U 1. izbornoj jedinici s liste HDZ-a izabrani su predsjednik HDZ-a i aktualni premijer Andrej Plenković, potpredsjednik 9. saziva Sabora Željko Reiner, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, šef Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas te zastupnik HSLS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Darko Klasić.

S liste koalicije Restart u Saboru su izabrani šef SDP-a Davor Bernardić, predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš te SDP-ov glavni tajnik Nikša Vukas.

Zeleno-lijeva koalicija iz 1. izborne jedinice dobiva također tri zastupnika - bit će to članovi platforme Možemo Tomislav Tomašević, Sandra Benčić te profesor zagrebačkog PMF-a i bivši kandidat za rektora zagrebačkog Sveučilišta Damir Bakić.

Mandat je u 1. izbornoj jedinici osvojio i predsjednik stranke Blok za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović na listi Domovinskog pokreta.

Most je također osigurao mandat, i to za Mariju Selak Raspudić, a u Saboru ćemo gledati i Daliju Orešković u ime Stranke s imenom i prezimenom.

2. izborna jedinica

Birači iz 2. izborne jedinice u Sabor su s HDZ-ove liste izabrali predsjednika Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, predsjednika HSLS-a i gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka, zatim Miroslava Tuđmana, bivšeg savjetnika predsjednice Antu Deura, aktualnog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana te Miru Totgergelija.

S liste Restarta u Saboru su izabrani potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, neovisni bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs te potpredsjednica zagrebačkog SDP-a Vesna Nađ.

Domovinski pokret u Sabor iz 2. izborne jedinice šalje dva zastupnika - predsjednika te stranke Miroslava Škoru te šefa Zavoda za endokrinologiju u KB-u Sestre milosrdnice Milana Vrkljana.

Svojoj supruzi, koja je osvojila mandat u 1. izbornoj jedinici, pridružit će se Nino Raspudić s liste Mosta.

Izabrani zastupnik iz 2. izborne jedinice je i glumac Vilim Matula s liste zeleno-lijeve koalicije okupljene oko platforme Možemo.

3. izborna jedinica

Restart koalicija bila je relativni pobjednik izbora u ovoj jedinici, a poziciju u Saboru osigurali su neovisni međimurski župan Matija Posavec, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, šefica varaždinskog SDP-a Barbara Antolić Vupora, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač te Andreja Marić, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije iz čakovečke bolnice.

S HDZ-ove liste u Sabor su izabrani šef krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek, ministar gospodarstva Darko Horvat, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, šef HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak te šef varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

Na listi Domovinskog pokreta Sabor je izborio radijski voditelj Davor Dretar Drele.

U Sabor ulaze i HNS-ov ministar graditeljstva Predrag Štromar te čelnik Reformista Radimir Čačić, no kako je on varaždinski župan, već je najavio da će ga zamijeniti Natalija Martinčević.

4. izborna jedinica

U 4. izbornoj jedinici s liste HDZ-a u Sabor ulaze osječko-baranjski župan Ivan Anušić, saborski veteran Josip Đakić, šef osječkog HDZ-a Ivan Radić, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije u Osječko-baranjskoj županiji Nataša Tramišak, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te zamjenik gradonačelnika Našica Hrvoje Šimić.

Restart koalicija u 4. izbornoj jedinici imat će tri zastupnika - Sabinu Glasovac, šefa osječko-baranjskog SDP-a Domagoja Hajdukovića te članicu Statutarne komisije SDP-a Romanu Nikolić.

Domovinski pokret imat će tri zastupnika iz ove izborne jedinice - sestru Miroslava Škore Vesnu Vučemilović, bivšeg osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala te jednog od stratega Domovinskog pokreta, Marija Radića.

5. izborna jedinica

U 5. izbornoj jedinici najviše zastupnika opet je dobio HDZ, pa su mandat osvojili ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Mario Banožić, ministar rada Josip Aladrović, predsjednik brodsko-posavskog HDZ-a Pero Ćosić, Marijana Balić iz Vukovara, bivši gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić te brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Saborski mandat s liste Restart koalicije osvojili su Predrag Fred Matić (koji je europarlamentarac pa će u Sabor njegova zamjena), gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić te šefica brodsko-posavskog SDP-a Marina Opačak Bilić.

Tri će zastupnika Domovinskog pokreta iz 5. izborne jedinice sjediti u Saboru. Mandat su osvojili vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, njegov zamjenik u Vukovaru i šef Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček te bivša mostovka Ružica Vukovac.

6. izborna jedinica

Čak šest mandata HDZ-ova lista osvojila je u 6. izbornoj jedinici. Na njihovoj listi u parlament su izabrani ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, neovisna Marijana Petir, državni tajnik Ministarstva državne imovine Krunoslav Katičić, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, zamjenik sisačkog župana Ivan Celjak te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

S liste Restart koalicije u Sabor ulaze politički tajnik SDP-a Davorko Vidović, bivši ministar financija i potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac, članica SDP-ovog predsjedništva Ivana Posavec Krivec te glavni tajnik HSS-a Željko Lenart.

S liste Domovinskog pokreta mandate su osvojili Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista te bivši savjetnik na Pantovčaku i u Banskim dvorima Stephen Nikola Bartulica.

S liste lijevo-zelene koalicije okupljene oko platforme Možemo u Sabor se vraća bivši SDP-ovac Bojan Glavašević, a povratnik u saborske klupe je i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

7. izborna jedinica

Saborski mandat na listi HDZ-a u 7. izbornoj jedinici osigurali su ministar branitelja Tomo Medved, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, bivša ministrica demografije i šefica Zajednice žena Katarina Zrinski Nada Murganić, Plenkovićev oponent i bivši šef diplomacije Davor Ivo Stier, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić te HDSSB-ov državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić.

Restart koalicija u 7. izbornoj jedinici izborila je četiri mandata, a sretnici su bili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, šef HSS-a Krešo Beljak, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović te zagrebački SDP-ovac i bivši glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić.

U Saboru će zastupnicu imati i Nova ljevica, čija je Rada Borić izabrana na listi lijevo-zelene koalicije okupljene oko platforme Možemo.

U Sabor se nakon niza godina vraća i Ante Prkačin, izabran na listi Domovinskog pokreta.

Most je u 7. izbornoj jedinici osvojio jedan mandat, a u Sabor će Zvonimir Troskot, bivši koordinator referendumske inicijative Narod odlučuje.

Načelnik Svete Nedelje Dario Zurovec u Saboru će pak predstavljati novoosnovanu stranku Fokus, a koja je na izbore izašla u koaliciji s Pametnim te Strankom s imenom i prezimenom.

8. izborna jedinica

U 8. izbornoj jedinici, očekivano, relativni pobjednik je Restart koalicija. S najviše glasova u SDP-u u Sabor se vraća Peđa Grbin, a mandate su osvojili i šef Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović te šefica pulskog SDP-a Sanja Radolović. Na njihovoj listi mandate su osvojili i članovi drugih stranaka - IDS-ovi Tulio Demetlika, Katarina Nemet i Marin Lerotić te šef HSU-a Silvano Hrelja.

HDZ u Sabor iz ove izborne jedinice šalje četiri zastupnika, a mandate su osvojili ministar prometa Oleg Butković, bivši ministar turizma Anton Kliman, aktualni ministar turizma Gari Cappelli te riječki kirurg Ivan Kirin, a koji je u Saboru bio i u prošlom sazivu.

Radničku frontu u Saboru će predstavljati Katarina Peović, osvojivši mandat na listi lijevo-zelene koalicije okupljene oko platforme Možemo, dok u ime Mosta u Sabor ulazi vjeroučitelj Marin Miletić.

9. izborna jedinica

Svoju premoć HDZ je pokazao i u 9. izbornoj jedinici, iz koje su u Sabor izabrani bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, ministar uprave Ivan Malenica, Grozdana Perić, koja je u Saboru bila i u prošlom mandatu, šef splitsko-dalmatinskog SDP-a i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, zadarski HDZ-ovac Rade Šimičević, šef šibensko kninskog HDZ-a Nediljko Dujić te splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić.

Restart koalicija osvojila je tri mandata, a u Sabor će član SDP-ovog predsjedništva Franko Vidović, šefica zadarskog SDP-a Renata Sabljar-Dračevac te predsjednik kaštelanskog SDP-a Matko Kuzmanić.

Mandat u ovoj izbornoj jedinici na listi Domovinskog pokreta osvojili su bivša novinarka HRT-a Karolina Vidović Krišto te Hrvoje Zekanović iz Hrasta.

Most će u Saboru predstavljati najaktivniji zastupnik iz prošlog saziva Miro Bulj.

10. izborna jedinica

HDZ je dominantan bio i u 10. izbornoj jedinici, a koja obuhvaća sam jug Hrvatske. Mandate na njihovoj listi osvojili su ministar zdravstva Vili Beroš, potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović te predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke Goran Dodig.

U Sabor se na listi Restart koalicije vraćaju SDP-ovi bivši ministri Arsen Bauk i Branko Grčić, a pridružit će im se potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a Katica Glamuzina.

Most iz ove izborne jedinice u Sabor šalje dva zastupnika - predsjednika stranke Božu Petrova te načelnika Podbablja Antu Kujundžića.

U 10. izbornoj jedinici mandat je osvojila i Ruža Tomašić iz Hrvatske konzervativne stranke na listi Domovinskog pokreta, no u Sabor će, s obzirom na to da je europarlamentarka, vjerojatno neka zamjena.

Saborski mandat u ovoj izbornoj jedinici osvojila je i Marijana Puljak iz Pametnog.

11. izborna jedinica

HDZ je neprikosnoveni vladar na listi u dijaspori, pa su i ovaj put osvojili sva tri mandata, a u Sabor će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Zdravka Bušić, gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić iz HDZ-a BiH te načelnik Kreševa Radoje Vidović iz HDZ-a BiH.

12. izborna jedinica

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj svoje predstavnike biraju nacionalne manjine nije bilo nikakvih iznenađenja, a u Sabor se vraćaju svi manjinski zastupnici iz prošlog saziva Sabora. Srpsku manjinu predstavljat će troje SDSS-ovaca - Milorad Pupovac, Boris Milošević i Dragana Jeckov. Talijansku manjinu deveti, ali, kako kaže, posljednji put predstavljat će aktualni potpredsjednik Sabora Furio Radin. Mađarsku manjinu zastupat će Robert Jankovics, dok će češku i slovačku manjinu predstavljati Vladimir Bilek. U Sabor se vraćaju i Veljko Kajtazi kao predstavnik romske i ostalih manjina te Ermina Lekaj Prljaskaj kao predstavnica albanske i drugih manjina.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal