tektonske promjene na istoku

Kompletan vukovarski HDZ na čelu s Penavom istupio iz stranke! Gradonačelnik Vukovara na kraju priprijetio: Ako krenete đonom, đon ćete dobiti

20.05.2020 u 11:15

Bionic
Reading

Gradonačelnik Vukovara i zamjenik predsjednika Gradskog odbora (GO) Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vukovar Ivan Penava na konferenciji za medije rekao je kako napušta HDZ sa svim vijećnicima te stranke u Vukovaru

Damir Barna, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, kazao je kako iz HDZ-a izlaze svi vijećnici i dužnosnici te stranke.

'Nakon 30 godina i pet mjeseci napuštam HDZ. Toliko sam čekao, pogotovo od sadašnjeg predsjednika, da stranka počne poštovati različita mišljenja. Da sam predsjednik Plenković, uvažio bih unutarstranačke izbore. Kod nekih su prisutne sujete, a različita mišljenja se ne poštuju', poručio je Tomislav Šota, predsjednik Gradskog vijeća.

Penava je na početku obraćanja rekao da je ovo izuzetno težak i emotivan trenutak za njih. 'Napuštamo HDZ i to nam nije drago. Mrzimo činjenicu da smo između temeljnih vrijednosti i stranačke stege morali odabrati prvo', kazao je.

'Na tragu silne mašinerije koja je upregnuta kada to moćnicima nije po volji, tako i ovih dana i uoči prosvjeda u Vukovaru ponovit ću jednu svoju izjavu: Neće se ponoviti prosvjed iz listopada 2018. Drugi prosvjed ne bi imao smisla, on ne bi mogao biti miran, već bi nosio energiju koja ruši. Kroz HDZ ću probati bez kalkulacije to riješiti ako to bude moguće. Ako bude na tragu sramotne šutnje, nastavit ću drugdje i ostati uspravan', kazao je.

  • +18
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uz gradske vijećnike HDZ-a napustio stranku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

Dodao je da je HDZ okrenuo leđa Vukovaru i pregazio vrijednosti žrtava. 'Svi mi se stoga zahvaljujemo na suradnji i krećemo svojim putem jer ovo je ipak grad heroja i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih. Ne samo da su nastavili sa sramotnom šutnjom, nego su tražili od nas da pustimo te teme', kazao je Penava.

Prvi razlog odlaska je neprocesuiranje ratnih zločina. Dugi razlog je gospodarski. Vukovar se konstantno koristi u marketinške svrhe. Treće i ključno, popis stanovništva. Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar nevjerojatnom odredbom da manjinci popisuju manjince. Teret će ponovno snositi građani grada Vukovara. Ustupak prema koalicijom partneru je stavljen ispred žrtve i interesa grada Vukovara', kazao je Penava.

'To je doneseno isti dan kada je Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta. Kao gradonačelnik svih građana grada Vukovara, ne možemo dozvoliti da se trguje građanima ovog grada bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost', poručio je.

Na novinarsko pitanje je li o ovome razgovarao s Plenkovićem, odgovorio je da mu je u noći 15. ožujka, kada su znali rezultate unutarstranačkih izbora, čestitao na pobjedi i od tada se nisu čuli.

'Svi ste svjesni u kojem smjeru ide ova priča. Izlazimo u neovisnu stranku, a kako će se zvati, to je pred nama. Hoćemo li se naći na listi s Domovinskim pokretom? Teza koju godinama provlačim je da su neke vrijednosti iznad politike i stranačke stege', poručio je, ne odgovorivši hoće li s Miroslavom Škorom ići na izbore.

Kako će koalirati s HDZ-om s obzirom na to da bi Domovinski pokret mogao postizborno koalirati s HDZ-om, kazao je: 'Neću nikada loše govoriti o HDZ-u. Kada sam rekao da je HDZ okrenuo leđa žrtvi Vukovara, netko će se naći uvrijeđen, no ovo je maksimalno korektan način da se to kaže. Da, s gospodinom Škorom uvjeti su jasni.'

Na pitanje očekuje li bolji izborni rezultat bez HDZ-a, kazao je da se nije bavio izbornim rezultatima. 'Prvo su stavovi i vrijednosti. Izborni rezultati bit će takvi kakvi budu', pojasnio je. 'Ako realizacija ciljeva znači suradnju s nekim xy, to će tako biti', kazao je Penava na ponovljeno pitanje o mogućoj postizbornoj koaliciji s HDZ-om.

Novinari su ga podsjetili na izjavu prije tri godine, kada je kazao da je ova Vlada za Vukovar učinila najviše do sada. Kaže da bi bilo nekorektno u prvoj godini bilo koju vladu prozivati za nečinjenje, a sada, na kraju mandata, je drugo. Kaže da su onda imali neka obećanja vezana za gospodarstvo, ali da se to nije ispunilo.

'I u vrijeme predizborne kampanje, kada smo stali iza Kolinde Grabar Kitarović, bili smo lojalni prema njoj i prema stranci u čijem dresu igramo. I kada je stranka tražila da zbog svojih interesa uđemo u konflikt sa Škorom i ljudima oko njega, na to nismo pristali', kazao je Penava.

'Ovo je tektonika, ovo je krupan događaj, snažna poruka. Ovo nije hir ili ambicija jednog čovjeka. Ovo je krupna, teška odluka cijelog gradskog odbora iza koje su neprospavane noći, ali ovom odlukom zadnje maske padaju. Pozivam druge da smognu snage i hrabrosti i prate ovaj put', pozvao je Penava.

'Bivši predsjednik Josipović i drugi znaju što znači imati Vukovar protiv sebe', kazao je. 'Tko krene loše, tko krene gaziti, dobit će lakat. Ako krenete đonom, đon ćete dobiti', zaprijetio je vukovarski gradonačelnik.

  • +15
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Tom prilikom Penava će javnosti opširnije iznijeti svoje političke stavove i perspektive, ali i, kako prenosi Hrvatski radio, napustiti HDZ.

S njim će, neslužbeno se doznaje, otići i 10 gradskih HDZ-ovih vijećnika. S njime će biti, kako doznaje Jutarnji list, i većina viđenijih i važnijih lokalnih HDZ-ovaca predvođenih predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a Damirom Barnom, dogradonačelnicom Vukovara Ivanom Mujkić, koja je u politiku i ušla na nagovor Barne i Penave, koji joj je bio srednjoškolski profesor, te predsjednikom Gradskog vijeća Tomislavom Šotom.

N1 javlja kako se konferencija za medije održava u središnjici vukovarskog HDZ-a te da su iz tog prostora uklonjene oznake HDZ-a.

Penava navodno dogovara suradnju s Miroslavom Škorom, a ranije se spominjalo u Jutarnjem listu kako bi s njime mogla otići većina viđenijih i važnijih lokalnih HDZ-ovaca.

Podsjetimo, čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro nedavno je poručio da će s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom razgovarati ako odluči napustiti HDZ.