PROVLADINE SNAGE

Sirijske snage kontroliraju 85 posto zemlje, Hezbolah proglasio pobjedu protiv Islamske države

12.09.2017 u 12:25

Bionic
Reading

Snage sirijske vlade očistile su od militanata 85 posto zemlje, rekao je u utorak zapovjednik ruskih snaga u Siriji Aleksander Lapin, a vladin saveznik, libanonski šijitski pokret Hezbolah proglasio je pobjedu u ratu protiv pobunjenika.

Borci Islamske države (IS) kontroliraju još oko 27.000 četvornih kilometara, rekao je Lapin, prenijele su ruske agencije.

'Pobjedili smo u ratu, ostale su tek sporadične bitke', izjavio je listu al-Akhbaru šef Hezbolaha, šeik Sajed Hasan Nasralah čija je proiranska organizacija poslala tisuće vojnika u pomoć sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

To je dosad najsnažnija procjena stanja na terenu vladine strane, koja u posljednje vrijeme zauzima goleme predjele istočne Sirije, u snažnoj ofenzivi protiv IS-a.

'Ostali projekti su gotovi, sada tek pregovorima žele ostvariti neke rezultate', dodao je Nasralah govoreći o Asadovim protivnicima.

Uz potporu Irana i Rusije, Asad je prošle godine slomio brojne pobunjeničke džepove u zapadnim gradovima Alepu, Homsu i Damasku i njegova se vojska čini nezaustavljiva u šestogodišnjem sukobu.

Primirja koja su uz posredovanje Rusije, Turske, Irana i SAD-a postignuta u preostalim pobunjeničkim područjima na zapadu zemlje osnažila su vladine snage koje sada napreduju u istočnoj, naftom bogatoj pokrajini Deir el-Zoru.

Istočni marš na Deir el-Zor, nezamisliv prije dvije godine kada je Asad bio u opasnosti, pokazao je njegovo još samouvjerenije stajalište i pojačao dilemu Zapada koji još uvijek želi da Asad ode u nekoj budućoj tranziciji vlasti.