velika pobjeda

Asadova vojska nakon tri godine probila opsadu Deir al-Zora

05.09.2017 u 15:48

Bionic
Reading

Snage sirijske vojske Bašara al Asada u utorak su se uspjele probiti do svojih postrojbi koje su godinama bile okružene džihadistima Islamske države u enklavi pod kontrolom vlade u istočnom gradu Deir al-Zoru, objavili su mediji skloni Damasku i promatračke skupine.

"Sirijska vojska i njezini saveznici prekinuli su opsadu Deir al-Zora", prenijela je vojna medijska jedinica koju vodi sirijski saveznik Hezbolah.

Državna televizicija i Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu, izvještavaju kako su se sirijske snage spojile s vladinim trupama u Deir al-Zoru. 

Vojska sirijske vlade posljednjih je dana postigla značajni napredak i probila se kroz linije Islamske države do područja koje je udaljeno nekoliko kilometara od Deir al-Zora. 

Islamska država tu enklavu pod kontrolom vlade - u kojoj živi oko 93 tisuća civila i u kojoj se nalazi vojni garnizon - drži pod opsadom od 2014. godine. 

Deir al-Zor se nalazi jugoistočno od Rake, nekadašnje prijestolnice Islamske države u Siriji koja je većinom osvojena u odvojenoj ofenzivi postrojbi sirijskih Kurda uz podršku Sjedinjenih Država.

Vjeruje se da su borci Islamske države pobjegli u područja oko Deir al-Zora nakon što su izgubili dijelove Rake. Oba grada leže u naftom bogatom području rijeke Eufrata.

  • +3
Pripadnici ekstremnih islamskih skupina Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia