U RATU SU SVI GUBITNICI

UN kaže da Sirijska oporba mora shvatiti da nije dobila rat

06.09.2017 u 17:05

Bionic
Reading

UN-ov poseban izaslanik za Siriju Staffan de Mistura ocijenio je u srijedu da sirijska oporba mora shvatiti da "nije pobijedila u ratu", zatraživši ipak od sirijske vlade da ne proglašava pobjedu

"Trenutak istine je blizu", ocijenio je De Mistura na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

"Znam da ste puno puta čuli za riječi 'politički proces', ali hoće li vlada nakon oslobađanja Deir Ezzora i Rake biti spremna na pregovore ili će jednostavno proglasiti pobjedu?", upitao je.

"Hoće li oporba biti kadra da se ujedini i dovoljno razumna da shvati kako nije dobila rat?", dodao je.

"Trenutačno ne mislim da itko može pomisliti da je pobjednik u ratu", rekao je.

Ocijenio je da je sada prioritet nastaviti uspostavu zona deeskalacije u Siriji a zatim uspostaviti "nacionalno primirje" koje se neće dulje održati bez "političkog procesa".

"Politički pregovori su nužni" kako bi se spriječila "crna budućnost" Sirije, napose mogući povratak skupine Islamske države (IS) ili neke "gerile", rekao je.

UN-ov izaslanik za Siriju opetovao je kako se nada da će u listopadu u Ženevi početi mirovni pregovori režima i oporbe. Usto je istaknuo da oporbeno izaslanstvo mora biti "jedinstveno" i imati "stanovitog osjećaja za stvarnost". Inače, "neće biti pravih pregovora, što nije u interesu oporbe".

Rat u Siriji je od 2011. odnio više od 330.000 života i više od polovine sirijskih stanovnika nagnao putem egzila.