LE MONDE

Sirijska vojska koristi kemijsko oružje

27.05.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Dva novinara iz Le Mondea provela su dva mjeseca u Siriji, u regiji pored Damaska. U svojoj reportaži donose konkretna svjedočanstva o korištenju kemijskog oružja vlade Bašara al-Asada. Tema korištenja kemijskog oružja već se mjesecima navodi iako nema službenih potvrda, a nekoliko je državnih čelnika iz međunarodne zajednice najavilo da bi pribjegavanje tim sredstvima moglo biti okidač za čvršću akciju spram sirijske vlade

Sirijska vojska koristila je kemijsko oružje u borbi protiv pobunjenika u četvrti Džobar na rubu Damaska, tvrde reporteri Le Mondea. Bili su svjedoci neprestanih napada snaga sirijske vojske, kao i posljedica djelovanja kemijskog oružja na pobunjenike.

Svjedočanstva koja su prikupili potvrđuju da se kemijski proizvodi koriste u mnogo širem dometu oko glavnog grada Damaska. U videomaterijalu koji su snimili, pobunjenici i liječnici opisuju simptome kao što su teškoće s disanjem, teške glavobolje, sužene zjenice, mučnine, povraćanja. Ti se simptomi pojavljuju unatoč korištenju zaštitnih maski, a jedan od liječnika izjavio je: 'Ako ih se odmah ne počne liječiti, nastupa smrt.'

Režim službeno negira korištenje kemijskih sredstava u sukobu, no svjedoci s terena tvrde da se plin koristi precizno i ciljano te da se time izbjegavaju velika raspršivanja koja bi se lako dala detektirati. Zatim, navodi se da radi o mješavini sredstava (u spojevima je često i suzavac) da bi se otežala sigurna identifikacija oružja.

UN-ovi promatrači čekaju dozvolu vlasti da bi mogli na terenu sakupiti točne informacije o mogućem korištenju kemijskog oružja. U međuvremenu sakupljaju svjedočanstva od liječnika i izbjeglica u susjednim zemljama.

U uvodniku Le Monde tvrdi da ne posjeduje sigurne dokaze o korištenu kemijskog oružja u Siriji te da tu konstataciju može donijeti samo znanstvena analiza na temelju uzoraka. Nije svaki toksični plin kemijsko oružje, no navodi se da korištenje toksičnog agensa u sukobima jest vrst oružja.

Nadalje, postavljaju pitanje kako je moguće da su novinari na terenu uspjeli doći do podataka i svjedočanstava, a strane obavještajne službe nisu te se strani čelnici, poput američkog državnog tajnika Johna Kerryja, i dalje koriste eufemizmima kao što su 'teški elementi'. Zakazana konferencija u Ženevi mogla bi razotkriti konačnu istinu o korištenju kemijskog oružja, a dotad, nedjelovanje i nekoordinacija međunarodnih snaga ide na ruku režimu Bašara al-Asada u sukobu koji je već prouzročio 100.000 mrtvih.

Krajnji je čas, drži Le Monde, da zapadni vođe preuzmu odgovornost i prekinu oklijevati oko vlastite intervencije.