44 slučaja zaraze

Sirija ublažava mjere izolacije, Assad se boji 'katastrofe'

04.05.2020 u 22:27

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je u ponedjeljak da se boji da bi popuštanje izolacije uvedene radi suzbijanja epidemije novog koronavirusa moglo povećati opasnost od "katastrofe" u toj ratom zahvaćenoj zemlji

Vlada je dosad službeno zabilježila 44 slučaja zaraze novim koronavirusom, od kojih su tri završila smrtnim ishodom a kurdske vlasti na sjeveroistoku zemlje izvijestile su o tri zaražena na području pod njihovom vlašću.

"Premda brojevi nisu tako veliki, to ne znači da neće odjednom skočiti u nekoliko dana", upozorio je Bašar al Asad obraćajući se vladinu odboru za borbu s virusom.

"To bi nas gurnulo u pravu katastrofu koja bi mogla uništiti medicinsku i logističku infrastrukturu u zemlji", dodao je.

Vlada je prošlog tjedna počela postupno popuštanje izolacije koju je uvela u ožujku i koja je dodatno pritisnula već oslabljeno gospodarstvo u zemlji u kojoj od ožujka 2011. hara rat u kojemu je ubijeno više od 380.000 ljudi a milijuni su raseljeni.

Policijski sat i dalje vrijedi na čitavom teritoriju pod kontrolom Damaska i stanovnici ne mogu putovati iz jedne pokrajine u drugu.

Tržišta su 29. travnja nastavila svoje dnevne aktivnosti a sveučilišta bi uskoro mogla otvoriti vrata, kaže vlada.

Zemlja je "u tranziciji", rekao je Asad. "Uz sanitarni izazov, pred kojim smo se našli u vrijeme pandemije koronavirusa, ali i prije toga, tu je i gospodarski izazov", istaknuo je.